Romaskin med vannmotstand

En romaskin med vann er ulik alle andre romaskiner. Motstanden skapes med en “åre” som trekkes gjennom en vanntank. Akkurat som en robåt på vannet. Ikke bare er motstanden unik, det er også materialvalg. En vannromaskin er vanligvis bygget av tre, ikke metall, og ser derfor estetisk helt annerledes ut i hjemmet.

Ved første øyekast kan en vannromaskin virke som en gimmick, men det er den langt i fra. En romaskin med vann er en reell innovasjon som gir en veldig realistisk og hard trening. Det er også typen romaskin som selges mest til privatpersoner akkurat nå.

I denne artikkelen har vi vært innom forhandleren Abilica og testet 6 forskjellige romaskiner med vann. Det er noe i alle prisklasser. Du får også litt nerdete info om hvordan de fungerer. Du kan lese hele guiden eller hoppe til innholdsfortegnelsen nedenfor.

Innholdsfortegnelse

Les mer: Romaskin Test 2021
Derfor bør du kjøpe en romaskin med vann

Det er noe med lyden av vann som beveger seg. En romaskin i tre, med vann som motstand, det er en veldig spesiell opplevelse. En til tider meditativ følelse når årene går gjennom vannet og tempoet er høyt. Trekket i vannromaskinen har motstand hele veien i trekk, i motsetning til luftmotstand.

Den originale Water Rower er nå tilgjengelig til en god pris, med returrett og garanti, fra den danske forhandleren Apuls.

Best i test

Apollo Plus

Best til hjemmebruk
Apollo Plus vandromaskine bedst i test
Butik Pris Les mer
17.999,00 NOK → Les mer
17.999,00 NOK → Les mer

Vår testvinner er Apollo Hybrid Rower. Dette er en veldig fin romaskin i tre som bruker vann som motstand. Det gir en overlegen realistisk opplevelse av roing.

Du får en flott romaskin med vannmotstand, bygget i nydelig mørkt tre, til en pris som er noen tusen kroner under konkurrentene.

Apollo romaskin er en estetisk og funksjonell nytelse

Apollo Hybrid er både flott og funksjonell

Når du ro på en Apollo Hybrid så gir vannmotstanden mening. En rotak og du blir solgt. Det føles bare riktig. Realistisk, morsom og vanskelig.

Apollo Hybrid har hele 5 motstandsnivåer, som du kan føle det uten å måtte endre vannstanden. Flere andre romaskiner med vann har bare ett eller to motstandsnivåer.

Vi testet romaskinen med en tidligere treningsroer for å se om maskinen nå også tåler hard trening. Selv når det er full gass, forblir romaskinen på gulvet (husk matte!) Og du føler alltid at du har full kontroll.

Den originale vannromaskin

Water Rower

Kjent fra TV og House of Cards
Butik Pris Les mer

Water Rower ble en hit over natten da presidenten rodde på den i den amerikanske hit-serien House of Cards.

Det er få treningsapparater som er mer populær akkurat nå enn vannromaskiner, og Water Rower er den originale.

Her på siden anbefaler vi også andre vannromaskiner til samme pris, inkludert Apollo Plus.

Begge er gode vannromaskiner.

Derfor er det i stor grad også et spørsmål om estetikk og følelse og her ligger Water Rower kanskje litt foran Apollo Plus. Det er en vakker vannromaskin som du kan ha stående foran og som sannsynligvis nesten er en designklassiker i seg selv.

Uansett hva du velger, vil du neppe bli skuffet.

Flere populære romaskiner med vann

Titan Life R70

Billig og god vannromaskin
Butik Pris Les mer
9.999,00 NOK → Les mer

Titan Life R70, også tidligere solgt som Abilica Atlantic Rower, er en “billig” vannromaskin. Jeg har satt “billig” i hermetegn, fordi det fortsatt koster litt over 4000kr og noen synes kanskje ikke er tydelig billig. Hvis vi sammenligner med andre vannromaskiner, er det imidlertid nesten halv pris. Fungerer den godt? Les videre og få svaret.

God ro opplevelse, men mindre god ramme

Titan Life R70 har en vanntank som ser ut til å være av høy kvalitet. Når du ror og trekker i håndtaket, gir det den samme følelsen som på de dyrere maskinene. Den blå tanken er fin og funksjonell.

Metall og plast i rammen

Ellers er Titan Life R70 en utmerket maskin. Det skiller seg fra andre vannromaskiner fordi den er laget av metall og plast. Det er et estetisk valg som kanskje ikke er så pent som en vannromaskin laget av tre.

Inshape Pro romaskin med vannmotstand

Vannromaskin til salgs i varehus

Inshape er et merke av danske treningsapparater som selges i varehus over hele landet. Noen av modellene ligner på andre populære modeller, som Titan romaskin ovenfor.

Vi har ikke vært i stand til å finne noen informasjon om Inshape-merket, så vi må anta at det er en spesiell produksjon for det danske markedet, selvfølgelig fra en kinesisk produsent.

Inshape Pro er en romaskin med vannmotstand som for tiden selges i flere varehus. Det er en vannromaskin i svart med en vannrett vanntank.

På forhandlerens nettsted kan du se en video av romaskinen. Vi har imidlertid ikke hatt muligheten til å teste romaskinen, så vi kan ikke bedømme kvaliteten.

Imidlertid, til en pris på over 7000kr, vil vi anbefale at du ikke kjøper Inshape Pro. I stedet kan du til den prisen for en original Water Rower hos en norsk forhandler. Her får du også forsikring om at du kan få reservedeler og reparasjoner, som du kan tvile på gis hos merker som Inshape.

Billig romaskin med vannmotstand

Søk i databasen over romaskiner

Er du på utkikk etter en god pris på en billig romaskin med vanntetthet? I denne delen har vi samlet tilbud på billige vannmaskiner. Velg en av de beste tilbudene i tabellen nedenfor. Vi får priser og tilbud flere ganger i uken fra flere populære forhandlere.

Velg pris
Vis bare tilbud?
Velg forhandler
Viser
romaskiner
7001.25 kr.
9499 kr.
Titan Life Rower Water R62
11533.75 kr.
Hammer Sport Rower Water Stream II
11999 kr.
Titan LIFE Rower R72 Water
18999 kr.
19999 kr.
Romaskin WaterEffect 3D, Hammer
19562.5 kr.
19999 kr.
Hammer Sport WaterEffect 3D
20802 kr.
21499 kr.
Finnlo Aquon Water Flow
20999 kr.
Finnlo Aquon Water Flow BT

Slik fungerer en romaskin med vannmotstand

En vannromaskin bruker vann for å skape motstand (for en overraskelse!). Det er en stor rund tank på enden av romaskinen, som er fylt med vann. Når du trekker i håndtaket, går et svinghjul med “årer” gjennom vannet. Motstanden som skapes er som når du putter åra i vannet i en robåt. Eller .. ikke helt likt, men nært nok.

Vann er 800 ganger tettere enn luft. Derfor er det mye mer motstand når du trekker i håndtaket på vannromaskinen din enn på en romaskin med luftmotstand. Derfor trenger du heller ikke ha så mange motstandsinnstillinger. Å ro raskere vil gjøre det vanskeligere.

Det er en lang vitenskapelig forklaring på hvorfor dette er slik (Rule of Cubes, se bildet nedenfor), men det er nok å vite at motstanden øker når tempoet øker.

Å ro langsommere vil gjøre det lettere. Det er egentlig veldig logisk. Hvis du vil trene med høy frekvens (tempo), kan du tømme litt vann ut av tanken slik at du får mindre motstand. Det motsatte gjelder også. Hvis du vil ha hardere trening, kan du fylle på mer vann. En pumpe er inkludert.

De nyere vannromaskinene har imidlertid ofte muligheten til å sette motstand uten å endre vannstanden. Det fungerer med en glidebryter akkurat som på en Concept2, men det er vanligvis bare 2-3 motstandsnivåer. Med vannromaskinen er det i stor grad drafrekvensen som bestemmer motstanden. Det er faktisk mer intuitivt for de fleste sammenlignet med Concept2, hvor mange nybegynnere har vanskelig for å sette riktig motstand.

Hvordan justere motstanden

Vi har snakket om hvordan man kan justere motstanden på flere måter med en vannromaskin. Du kan ro raskere eller tregere. Du kan fjerne vann eller tilsette mer vann. Du kan stille inn den manuelle motstanden hvis romaskinen din har en.

Det er imidlertid ikke slik at du direkte øker motstanden når du tilsetter mer vann. En bedre sammenligning er at du legger vekt. Motstanden er lik, men vekten til den tenkte båten øker. Når det er mye vann i tanken, tilsvarer det en tung båt på vannet, mens den tilsvarer en lett, rask båt når det er lavt vannmotstand.

Det kan virke litt pedantisk å skille på den måten, men i praksis betyr forskjellen at mer vann gir en hardere styrketrening og at mindre vann gir mer kondisjonstrening. Den anbefalte vannstanden er innstilt etter alder og form og gir den karakteristiske kombinasjonen av styrke og kondisjonstrening.

Oppbevaring av romaskinen

Det er også et pluss for romaskinen din at den er så enkel å stable og oppbevare. Når romaskinen er stilt i lengden, fungerer vanntanken som en solid ballast. Romaskinene er også designet slik at de kan plasseres i lengderetningen opp en vegg, se bilde.

Skjerm

Romaskine med vand - display

Skjermen på de fleste vannromaskiner er enkel, men funksjonell. Dyrere maskiner har ofte bedre visning. Noen kan brukes med en app der du har muligheten til å konkurrere med andre online. Det er også mulig å koble til en pulsmåler og lignende.

Fordeler og ulemper

ved romaskiner med vannmotstand
Fordel
Ulemper

Er en vannmaskin bra for vekttap og kondisjon?

Ja! En vannromaskin, som andre romaskiner, er veldig god trening. Dette gjelder uansett om du vil trene kondisjon eller styrke. 

Romaskinen er den eneste treningsapparatet som faktisk kan gi god styrketrening og samtidig holde pulsen oppe. Det samme gjelder en romaskin med vann. 

Du trener de samme musklene og får pulsen opp på samme måte som med alle andre romaskiner. Så det handler bare om å gi gass!

Romaskinen fra House of Cards

Vannromaskiner fikk et enormt løft i popularitet da skuespilleren Kevin Spacey brukte en i hitserien House of Cards

Selve romaskinen som brukes er en WaterRower fra USA. I USA har denne typen romaskin blitt brukt siden 1980-tallet. Roing er en populær sport i det amerikanske høyskolemiljøet, spesielt ved de såkalte “Ivy League” universitetene. 

Derfor, da Kevin Spacey rodde en i House of Cards, kan det være en hentydning til Frank Underwoods tid på Harvard. Faktisk skulle Frank løpe på en tredemølle, men Kevin Spacey fikk endret det til en romaskin som han allerede brukte.

Tags:

Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general