Kollagenpulver best i test – stor TEST av de 10+ mest populære

Kollagenpulver kan redusere rynker, fjerne appelsinhud og hjelpe på slitasjegikt og ømme ledd om morgenen.

Det er i hvert fall hva produsenter og influencere lover. Hypen omkring kollagen er høy nå – men virker kollagenpulver faktisk?

Det har vi undersøkt og testet i denne guide.

Vi har også sett på 10+ av de mest populære kollagenpulver. Der kan vi avsløre at det er en KJEMPE forskjell på hva du får og hva du må betale for det. Pass på så du ikke kommer til å kjøpe katten i sekken!

De dyreste produktene er nemlig mer enn 5 ganger dyrere pr. gram, mens noen produkter inneholder en masse unødvendige fyllstoffer. Fin innpakning og mye hype tilsvarer ikke nødvendigvis kvalitet for pengene.

Derfor kan vi bare anbefale noen få merker. Se hvilke nedenfor.

Innholdsfortegnelse

ANNONCE

Topp 3 kollagenpulver

Nutrinic Dayvita Daily Essentials
Best for prisen
fra 665 kr.

eller gå til anmeldelse

Nutrinic Kollagen+
Best i Test
fra 477 kr.
Oslo Skin Lab - The solution
Kjent fra TV og media
fra 285 kr.

Sånn har vi testet kollagenpulver

I vår kollagenpulvertest undersøkte vi 10+ av de mest populære produktene på markedet.

Vi har sett på flere faktorer:

 • Pris pr gram kollagen
 • Type kollagen (fisk, storfe, etc.)
 • Molekylstørrelse (kDa)
 • Trustpilot-vurdering

Produsentene selv gir ikke altid informasjon om hvor mye deres kollagen koster pr gram, så vi har beregnet prisen basert på:

Pris / Vekt * Kollageninnhold i prosent

Det er stor forskjell på hvor mye kollagen du får i de enkelte produktene og om det er andre fyllstoffer i produktet.

Du kan se alle testresultatene i tabellen nederst i testen.

Beste kollagenpulver

De følgende kollagenpulver er våres “best i test”. Vi har valgt dem på bakgrunn av deres gjennomsiktighet i hva produktene inneholder. 

Hos disse forhandlere er det tydeligt hva du får og hvordan kollagenet er utvunnet . De er sertifiserte og de inneholder kun kollagen (og evt C-vitamin) – ikke en masse fyllstoffer og tilskudd. 

Sist men ikke minst så har de en fornuftig pris i forhold til innholdet,, typisk 1-2 kr. pr. gram kollagen.

Nutrinic Kollagen+

Neste på listen er kollagenpulver fra det danske firma Nutrinic, som er det eneste kollagenpulver i testen som er ASC sertifisert for bæredyktighet. 

Kollagenpulveret er nemlig utvunnet fra ferskvannsfisken Pelagius, som vurderes å være en av de minst klimaskadelige fisk fra oppdrett. Går du opp i bæredyktighet kan Nutrinic derfor være et godt valg.

Her er det altså tale om marine-kollagen som normalt vurderes til at være den bedste slags. Med en molekyle størrelse på 1000 kDa som er den laveste i testen. Det skulle i teorien gjøre det lettere for kroppen å oppta og bruke det de riktige steder.

Med en pris på litt over 2 kr pr. gram kollagen er det den dyreste av de anbefalte kollagenpulver, men fortsatt til en rimelig pris i forhold til gjennomsnittet. Det teller også opp at dette kollagenpulver er produsert i Danmark.

Du kan få et par forskjellige slags kollagenpulver hos Nutrinic. Den vanlige “Pure” med ren kollagen eller med C-vitamin og Sink tilskudd.

Nutrinic Dayvita Daily Essentials 

Nutrinic Dayvita Daily Essentials er et revolusjonerende kosttilskudd designet for å støtte din daglige helse og velvære. Dette produktet skiller seg ut med sin unike blanding av essensielle vitaminer og mineraler som er nøye utvalgt for å møte de daglige ernæringsbehovene til moderne individer.

 • Komplett vitamin- og mineralblanding: Inneholder et bredt spekter av nødvendige vitaminer og mineraler som støtter generell helse, inkludert Vitamin A, C, D, E, samt B-vitaminkomplekset, og essensielle mineraler som jern og kalsium.

 • Energi og vitalitet: Formulert for å gi en naturlig energiøkning, hjelper Dayvita deg å føle deg mer våken og energisk gjennom dagen uten behovet for koffein eller stimulanter.

 • Immunforsvarsstøtte: Med ingredienser som Vitamin C og sink, bidrar Dayvita til å styrke immunforsvaret, noe som er spesielt viktig i dagens travle livsstil.

 • Hud, hår og negler: Inkluderer biotin og andre næringsstoffer som er essensielle for å opprettholde en sunn hud, sterkt hår og solide negler.

 • Fri for unødvendige tilsetningsstoffer: Produktet er fri for kunstige fargestoffer, smakstilsetninger, konserveringsmidler og er egnet for vegetarianere.

Nutrinic Dayvita Daily Essentials er det perfekte valget for de som ønsker å ta et skritt videre i sin helse og velvære. Enten du er en travel profesjonell, en aktiv student, eller bare noen som ønsker å opprettholde en god helse, gir Dayvita deg det du trenger for å møte dagen med fornyet energi og optimisme.

Oslo Skin Lab

Oslo Skin Lab er kanskje det mest kjente kollagentilskudd – overhode. Det er nærmest ikke en eneste dansk influencer som ikke har reklamert for dem på et tidspunkt.

The Solution” kaller de deres abonnement på kollagentilskudd som har fått oppbakking fra kjente kvinner som Line Baun Danielsen og René Toft Simonsen.

Og det er abonnent du skal velge, for hvis du kjøper uten abonnement er prisen 498 kr for en måneds forbruk og det er bare ALT for dyrt. Med et abonnement er prisen billigere, 349 kr som fortsatt er pent dyrt ved nesten 5 kr pr. gram kollagen. Det er simpelthen bare dyrere enn konkurrentene.

Eftersom kollagen i teorien er et rimelig simpelt produkt og det ikke er noen klare beviser for at deres kollagen er markant bedre, så er det vanskelig å se hvorfor det skal være så mye dyrere.

De har dog mange positive anmeldelser på Trustpilot og fra andre anmeldelser, så gør med det hvad du vil.

Oslo Skin Lab har da også gått den ekstra mil for at bevise at deres kollagenpulver virker, hvor de har sponset flere vitenskapelige studier.

Best billige kollagenpulver

Prisen på kollagen varierer utrolig mye. Fra de billigste som fåes til under 50 øre grammet til de dyreste som koster 10-20x det.

Her har vi valgt å fremheve de to billige produkter som vi fortsatt føler står for kvalitet. Det finnes billigere alternativer enn dette, spesielt hvis du vil gå til utlandet, men dem har vi fravalgt i denne omgang.

Star Nutrition Ultimate Collagen Power

Oi, her var det billigt! Star Nutrition er et kjent merke innenfor bodybuilding og trening fra Sverige. Hvis du trener og bruker proteinpulver, kjenner du nok til dem for her er de virkelig store.

Men dette er altså kollagen pulveret deres og det er Bovine kollagen fra kyr, som fåes til en pris mellem 0,47 kr. pr. gram og opp til 0,71 kr. pr. gram. Det var på tilbud da vi laget testen.

Pure Collagen Bovine 300 g

Pure Collagen Bovine 300 g er et premium kollagenpulver som tilbyr høykvalitets, naturlig støtte for din hud, hår og leddhelse. Dette produktet skiller seg ut med sin rene og effektive formel som utnytter kraften av bovint kollagen.

 • Høykvalitets Bovine Kollagen: Utdraget fra sunne, veloppdratte kveg, dette kollagenet er av ypperste kvalitet og lett absorberbart av kroppen.

 • Hud- og hårfordeler: Regelmessig inntak av Pure Collagen Bovine kan bidra til forbedret hudelastisitet, reduserte aldringstegn og sterkere, sunnere hår.

 • Ledd og bein helse: Kollagen er kjent for å støtte leddenes smidighet og bidrar til beinets styrke og helse.

 • Ren og Naturlig: Fri for kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, dette produktet tilbyr en ren og naturlig næringskilde.

Pure Collagen Bovine 300 g er ideelt for de som søker en naturlig løsning for å opprettholde ungdommelig hud, sunnere hår, og forbedre ledd og beinhelse. Det er et must-have tilskudd for de som ønsker å ta vare på sin kropp fra innsiden og ut.

Testresultater (Tabel)

Data indsamlet d. 27/6-2022.

Priser er funnet som billigste pris på Pricerunner eller hos forhandleren selv. Her har vi valgt prisen som enkeltkjøp. Flere av forhandlerne har rabatter ved kjøp av abonnement.

Mengde kollagen pr produkt beregnes som vekten av produktet i gram multiplisert med andelen kollagen pr gram.

Navn Produsent Pris Pris pr. gram Type
The Solution Oslo Skin Lab 569 kr 8,13 Bovine
Seagarden Pure Marine Collagen Seagarden 274 kr 0,91 Marine
MyoCollagen MyRevolution 358 kr 1,19 Bovine
Vitaprana Collagen Powder Vitaprana 359 kr 0,72 Bovine
Bodylab Collagen Booster Bodylab 119 kr 1,24
Swedish Supplements Collagen Vital Swedish Supplements 379 kr 1,26 Bovine
Sunnkost Collagen B+ Sunnkost 229 kr 6,31 Marine
Star Nutrition Ultimate Collagen Power Star Nutrition 187 kr 0,47 Bovine
Seafood Norway Collage ProLenk Seafood Norway 249 kr 43,23 Marine
Elexir Kollagen Powder Elexir Pharma 279 kr 3,61 Flere
Nutrinic Kollagen+ Nutrinic 413,1 kr 2,75 Marine
Nutrinic Kollagen Pure Nutrinic 323,1 kr 2,15 Marine
Trec Nutrition Collagen Renover Trec Nutrition 299 kr 1,07 Unknown
Wellvita Collagen Skin Improver Wellvite 350 kr 4,67 Bovine
New Nordic Skin Care Collagen Filler 60 st New Nordic 165 kr 27,50 Marine
New Nordic Skin Care Collagen Filler 180 st New Nordic 475 kr 26,39 Marine
Vitabalans Skin Beauty Biotin Collagen 120 st Vitabalans 249 kr 2,43 Porcine
WellAware Collagen Beauty ++ 200 g WellAware 139 kr 0,71 Bovine
Re-fresh Superfood Collagen Pure Premium Maricol 139 kr 0,93 Marine
Viternam By Laila Bagge Pure Collagen Viterna 269 kr 1,28 Bovine
Viterna Pure Collagen Viterna 215 kr 0,72 All of them
Elit Nutrition Collagen Powder 300 g Elit 215 kr 0,72 Bovine
Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + Marine Protein Powder Nordic Superfood by Myrberg 325 kr 1,08 Marine

Det skal du vite om kollagen og kollagenpulver (GUIDE)

I dette avsnitt går vi litt mer i dybden med kollagenpulver. 

Over fikk du 3 raske svar på hva, hvordan og hvorfor, men i dette avsnitt så prøver jeg å samle flere vitenskapelige svar på hvordan kollagen virker og om det faktisk er noe om snakken.

Vi ser på hva vitenskapen sier i studiene og vi ser på hva danske og utenlandske eksperter har å si. Men jeg er ikke ekspert, så ser du noe feil eller har du noe nytt å bidra med, så skriv gjerne til eric@fitfact.dk.

Derfor er kollagen viktig for din kropp

Kollagen er et protein som likesom alle andre proteiner er bygget av aminosyrer. 

Kollagen er et av de absolutt viktigste proteiner i kroppen, som dannes i hudcellene og som gir huden sin elastiske, faste og ungdommelige utseende. Med alderen produserer vi mindre kollagen, huden begynner å henge og vi utvikler rynker.

Kollagenpulver - virker det?

Når nå huden blir slapp med alderen fordi vi mister kollagen er det selvfølgelig nærliggende å tenke at man kanskje kunne supplere med kollagen og på den måte motvirke noe av hudens aldring?

Ideen har altid været interessant for forskere og leger, men i flere år var det veldig stor uenighet om det faktisk kunne la seg gjøre å supplere med kollagentilskudd – eller om dette bare vil bli brutt ned til aminosyrer og brukt andre steder i kroppen.


Det er jo ikke nok å spise og oppta kollagen, det skal også ut de riktige steder –  til huden og ditt bindevev.

For noen år siden var mange leger skeptiske fordi de mente at kollagenet bare ble brutt ned til aminosyrer og ikke brukt i huden. 

Men det har endret seg med flere studier og undersøkelser. Nå viser lovende videnskab at det hydrolysert kollagen rent faktisk havner i hudceller, bindevev og knokler.

“..En større undersøkelse med flere enn 100 kvinner viser noen effekt på hudens spenstighet..”

Hvilken type kollagenpulver skal du velge?

Kollagen er et protein som især finnes i kjøtt og fisk, i knoklene og bindevevet. 

Det er også derfor suppe, kokt fisk, sylte og andre gammeldags “mormor retter” er gode kilder til kollagen i kosten.

Men hvis du som de fleste ikke spiser så mye av den slags mat kan du heldigvis bare supplere med kollagenpulver.

Fisk eller kyr?

Kollagen utvinnes normalt enten fra fisk, fx torsk, eller fra kyr, for eksempel fra oksehaler. I prinsippet er begge deler like gode, men de fleste anbefaler at man bruker marine-kollagen, altså kollagen fra fisk, da denne skulle være lettere å ta opp i kroppen og dessuten er mere klimavennlig.

“..Marinekollagen sies å tas opp bedre i kroppen samt belaste klimaet mindre enn kveg produksjon. ..”
Helsebixen

Vegansk kollagenpulver?

Her er en dårlig nyhet til veganere: Det finnes faktisk ikke på dette tidspunkt vegansk kollagenpulver, da kollagen 100% utvinnes fra animalske produkter.

Kilde: WebMD

Det finnes en del produkter som markedsfører seg med navne som “vegan collagen”, men det som står med smått er “booster”, altså produkter som skal hjelpe med å booste kroppens produksjon av kollagen – og det er især C-vitamin.

Er du veganer bør du altså sørge for at du får nok av de aminosyrer, mineraler og vitaminer, som kroppen skal bruke for å bygge kollagen, men du kan altså ikke få vegansk kollagen utenfra. Det finnes simpelthen ikke.

Derfor skal du vælge hydrolysert kollagen

Når du ser på kollagenpulver vil du se at de alle sammen reklamerer med å være “hydrolyserte”. Det betyr at de er særligt lette å ta opp i kroppen, fordi de allerede er nedbrutt til mindre deler.

Når kroppen skal ta opp protein, som fx kollagen, skal det først nedbrytes til mindre deler, peptider.

Ideen med hydrolysert kollagen er at nedbryte kollagenet til peptider, så kroppen lett kan ta opp det og ikke skal bruke energi på selv å nedbryte det rå kollagen.

Ifølge produsentene og visse studier, er det vigtigt at kollagenet er hydrolyseret for at det faktisk blir brukt til huden og ikke alle mulige andre steder.

“..Når proteinet på forhånd er brutt i mindre stykker som med hydrolysert kollagen, har noen av våres undersøkelser vist at det raskere blir tatt opp i kroppen...”

Alle de kollagenpulver vi har sett på bruker hydrolysert kollagen, så det er ikke noe du behøver å bekymre deg om.

Hvilken vitenskapelig evidens finnes det?

Det er laget en del vitenskapelige studier som har undersøkt virkningen av kollagenpulver. De fleste studier er produsert av forhandlerne selv, hvilket selvfølgelig kan gi noen interessekonflikter, men det er dog tale om lødige “dobbelt-blindede” studier, som skulle følge god forskningsskikk.

Et kjent studie viste da også at kollagenpulver hadde en positiv effekt på huden, her beskrevet av Videnskab.dk:

“…Det mest omfattende studie på området er formentlig et kontrollert og blindet forsøk, som inkluderte omkring 100 kvinder. 

Her undersøkte man effekten av åtte ukers inntak av et kosttilskudd bestående av 10 gram kollagenpeptid om dagen på hudens egenskaper.

På bakgrunn av ultralyd undersøkelser av huden ble det konkludert, at kollagen kosttilskuddet økte densiteten av hudens kollagen og økte hudens hydrering..”

Et annet studie fra England undersøkte om kollagenpulver kunne hjelpe på restitusjon etter trening, hvor man fant en klar effekt. Her beskrevet av Aktivtræning.dk:

“…Et britisk studie kom fx frem til, at personer, som fikk tilskudd med kollagen, hadde mindre ømhet etter trening og restituerende fortere…”

Dertil finnes det også studier som viser en positive effekt på slitasjegikt, hvor de forsøkspersoner som mottok kollagenpulver hadde færre smerter, her beskrevet på Sund-forskning.dk

“…Ved forsøkets avslutning viste resultatene en tydelig forskjell på gruppene. Placebogruppen hadde en god forbedring svarende til, hva som kunne finnes i mange lignende forsøk, men det endnu mere positive var, at den undergruppe, som ikke inntok så mye protein til daglig, hadde en signifikant forbedring av smerter i kneet, og at leddet var blitt mer mobilt. Ved nærmere undersøkelse av gruppen var det klart de personer med de mest omfattende gener, som hadde hatt størst gavn av tilskuddet…”

Torunn Laksefoss, Sund-forskning.dk

Flere undersøkelser har nå vist positive effekter på hud, gikt og restitusjon og ifølge biokemiker Torunn Laksefoss, som skriver for Sund-forskning.dk har et studie også vist at hydrolysert kollagen, en særlig lett opptakelig type, rent faktisk tas opp i hud og vev som det skal – og altså ikke bare alle mulige andre steder.

For at være helt sikker på at produktet både kan tas opp og gi den ønskede effekt, ble det undersøkt, om de hydrolyserte aminosyrer kan passere tarm membranen og deretter gjenfinnes inne i kroppen.. Her viste resultatet fra gruppen foret med HC* en mere enn dobbelt så høy mengde enn ved de mus, som hadde fått prolin*+HC

Torun Laksefoss, Biokemiker – Sund-forskning.dk

Les mere om kollagenpulver

Vitenskapelige studier

Avis- og magasinartikler

“Kosttilskuddet kollagen giver håb om en genvej til ungdom og sundhed, men virker det?” – Politiken 26/3 2022

“Kollagen – sådan får du mere ud af din træning” – AktivTræning.dk 

“Vingummi til håret og pulverdrik mod rynker: Skønheds-kosttilskud vinder frem” – DR 21/2 2021

“Få styr på dit collagen, hvis du har slidgigt” – Sund-Forskning.dk – 4/12 2018

“Giver det mening at spise collagentilskud?” – Samvirke.dk – 17/6 2021

“Kollagen er afgørende for spændstig hud, sårheling og forebyggelse af slidgigt” – Videnskab.dk – 13/12 2017

FAQ

Du bør velge et kollagenpulver som inneholder et høyt innhold av hydrolysert kollagen, gjerne fra fisk som torsk eller fra storfe.

Flere vitenskapelige studier tyder på at kollagenpulver kan ha en gunstig effekt på hud, ledd og bein. Men det er fortsatt for tidlig å si noe sikkert om det fungerer.

Erik fra Fitfact.no
Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general