Romaskin Test – her er de beste romaskiner i 2024

Roing er kjempegøy og super trening. Selv har jeg rodd flere sesonger i en roklubb, men nå blir det bare for hjemmetrening på en romaskin. Og det er også greit! Romaskinen er min favoritt når det gjelder kaloriforbrenning.

I denne testen har vi testet de mest populære romaskinene på markedet. Vi har vært over hele landet hos forhandlere og importører for å teste noen av de mest populære.

Vi har valgt 3 romaskiner for alle budsjetter. De er gode valg for hjemmetreningen din, og så er de veldig forskjellige – det er noe for enhver smak.

Hvis du ikke er overbevist etter å ha lest våre anmeldelser, kan du søke blant mer enn 50 romaskiner i vår database. Vi oppdaterer priser og utvalg flere ganger i uken, slik at du kan finne de beste tilbudene. Finn det under menypunktet “billig romaskin”.

ANNONSE
Topp 3 romaskiner til hjemmebruk
Apollo Hybrid AR
Best for hjemmebruk
Bedst i test - romaskine med vand
17999 kr.
Abilica Toprower
Best i pris
14998 kr.
Abilica Winrower
Mest solgt
Mest populære romaskine Abilica Winrower
5999 kr.
Anmeldelser av romaskiner

Her kan du lese en grundig gjennomgang og anmeldelse av de 3 romaskinene vi har valgt som de 3 beste i testen.

Du kan lese flere anmeldelser av romaskiner under seksjonen “Andre populære romaskiner“.

Topp 5 romaskiner til hjemmebruk

Apollo Hybrid AR

Best til hjemmebruk

Testens store overraskelse er vannromaskin fra Kettler. Kjent fra TV-serien “Hous of Cards”. Vannromaskiner er den største suksessen for øyeblikket, og faktisk selges flere av denne typen akkurat nå enn de klassiske romaskinene med luftmotstand.

Dette er en veldig fin romaskin av tre som bruker vann som motstand. Det gir en overlegen realistisk opplevelse av roing – egentlig.

Apollo Hybrid AR er en estetisk og funksjonell nytelse

Apollo Hybrid Water Rower er testens morsomste og vakreste romaskin

Jeg vil understreke at vannmotstand ikke er en gimmick. Det fungerer faktisk veldig bra og føles utrolig realistisk. Samtidig føles det også mye som å ro på en klassisk ergometermaskin med luftmotstand, som Concept2.

På Apollo Hybrid AR kan du stille 5 motstandsnivåer, hvor du på de fleste andre vannmaskiner er begrenset til samme motstand. Jeg testet maskinen ganske omfattende og prøvde virkelig å gi gass. Selv når det var skikkelig smell i ansiktet, hadde jeg fortsatt den samme gode rolige opplevelsen. Veldig deilig!

Du fyller vann i den sirkulære tanken, og så er du nesten klar. Vannet må skiftes ut hvert halvår, og en håndpumpe er inkludert. I mellomtiden kaster du noen tabletter i vannet med jevne mellomrom for å holde det rent. Det er ganske enkelt. Dessverre er det ikke enkelt å brette maskinen eller demontere den.

Concept2 vs Apollo Hybrid AR
Pris: 8200kr
Apollo Water Rower romaskine med vandmodstand
Pris: 8500kr

Jeg digger Apollo-romaskinen. Det er veldig fint og deilig i utseende, og opplevelsen av å høre og se vannet i bevegelse er bare bra. Jeg er ikke i tvil i det hele tatt om at den typen saker betyr noe for motivasjon i det lange løp.

Spørsmålet gjenstår da. Skal man ha en vannromaskin eller et Concept2. De koster det samme. Jeg vil si det er et spørsmål om smak. Water Rower er mer populær for hjemmebruk, og ærlig talt vil jeg nok velge den også. Den ser bra ut og føles helt fantastisk. Det er en romaskin du absolutt ikke trenger å gjemme bort, men heller vil få mange nysgjerrige spørsmål til.

Hvis jeg derimot måtte innrede et lite treningsstudio, valgte jeg sannsynligvis Concept2 / Masterfit, som er enestående. Når det gjelder roopplevelsen, er den ganske identisk. Det føles veldig likt, og det er bra. Begge maskinene kan brukes av både nybegynnere og erfarne.

 

5 av 5 stjerner

 

Masterfit TP900

Testvinner - Best i pris

Masterfit er vår testvinner, spesielt når vi ser på hvor god romaskin du får for pengene.

Masterfit er en romaskin med luftmotstand i absolutt topp kvalitet

Butik Pris Les mer
15.749,00 NOK → Les mer
Masterfit TP900 romaskin i forgrunnen (med FitFact-hetten) og Concept2 i bakgrunnen. Legg merke til likheten.

Hvis du synes Masterfit ser ut som Concept2, slik du kjenner det fra treningsstudioet, så har du rett. For Masterfit er faktisk Concept2 eller rettere sagt en stort sett identisk kopi.

Concept2, som Masterfit, er basert på “gullstandarden” for romaskiner. Det er romaskinen som alle konkurranser holdes på og romaskinen som alle profesjonelle ror på om vinteren.

Patentet for Concept2 er utløpt, og derfor må også andre produsenter by. Dette betyr at du kan få en romaskin i absolutt topp kvalitet til 2.000 kr mindre enn originalen.

Concept2 vs Masterfit
Pris: 8200kr
Pris: 5999kr

Abilica har gjort dette med Masterfit, som er en romaskin med luftmotstand og samme karakteristiske design og byggekvalitet. Den eneste forskjellen vi la merke til i testen vår var skjermen. Mer om det senere, først må vi snakke litt om hvorfor vi mener at en romaskin til DKK 6000 er “best i pris.

Er Masterfit TP900 verdt pengene?

6000 kr er selvfølgelig mye penger å bruke på en romaskin til hjemmebruk. Flere andre steder vil du sannsynligvis finne anbefalinger av romaskiner for 2000-3000kr, som “best i pris”, men vi må si det motsatte. Du får rett og slett ikke en skikkelig romaskin for de pengene. Kvalitetsforskjellen mellom et Masterfit til 6000 kroner og en billig romaskin til 3000 kroner er enorm. Du betaler dobbelt så mye, men du får 10 ganger mer romaskin.

Masterfit er egentlig en Concept2 romaskin, det vil si en romaskin som i prinsippet kan vare evig, så lenge du tar ordentlig vare på den. Det gir det også en reell videresalgsverdi hvis du blir lei av den. Ingen vil kjøpe en brukt rabattmaskin, men det vil være kjøpere til en Masterfit/Concept2, selv om 5 år. Så hvor mye mer koster det deg egentlig? Med en videresalgsverdi på noen tusen kroner har du stort sett gitt det samme.

Og så har vi ikke snakket om at Masterfit er en fantastisk romaskin.

Funksjon og form

Masterfit er en profesjonell romaskin med ergometer. Motstanden er skapt med luft, akkurat som Concept2, som skaper den karakteristiske “woooosh” -lyden når turtallet starter. Du setter motstanden (1-10) manuelt på siden. For kvinner 3-4 og menn 4-5 anbefales.

Setet glir lett og stabilt, selv når det akselererer. Testpersonen vår veier nesten 100 kg og er en tidligere roer, men Masterfit klarte det enkelt uten å bevege seg en tomme. Håndtak og kjetting er av samme gode kvalitet.

Det er plass til mobil øverst på skjermen, og du kan koble pulsbelte for pulstrening.

Alt i alt gir Masterfit den samme realistiske ro-opplevelsen som Concept2. Den eneste forskjellen mellom de to er skjermen. Her er Masterfit mer spartansk og har ikke de mange alternativene og treningsprogrammene. Masterfit har heller ikke en app (som Concept2) og har heller ikke muligheten til å koble sammen flere maskiner. Hvis du trenger noen av disse tingene, må du dele med 2000-3000kr mer for et originalt Concept2.

Bedømmelse

 

5 av 5 stjerner

 

Titan Life R22

Det beste av de billige
Abilica Atlantic Rower - billig romaskine med vand
Butik Pris Les mer
9.999,00 NOK → Les mer

Atlantic Rower, også solgt som Titan Life Trainer R22 (med andre skjerm), er en veldig fin romaskin med vannmotstand til en veldig rimelig pris. Med en pris på rundt 3500-4000 kr får du en skikkelig romaskin med vannmotstand som gir den samme naturtro ro-opplevelsen som de dyrere vannromaskinene.

Atlantic Rower er vår testvinner i budsjettklassen

Atlantic Rower romaskine anmeldelse
Atlantic Rower ved siden av Apollo Plus og andre romaskiner

Her på Fitfact.dk har vi ikke noe imot å ro mot strømmen. Derfor anbefaler vi Atlantic Rower som testvinner i “budsjettklassen”. De fleste andre testnettsteder på nettet anbefaler derimot Abilica Winrower. Vi tror det er en feil.

Vi har personlig testet begge maskinene og synes du får en mye bedre romaskin i Atlantic Rower til omtrent samme pris. Faktisk er Atlantic Rower, som også har andre navn hos andre forhandlere, noen ganger noen hundre kroner billigere enn Abilica Winrower og bare 500 kr dyrere enn for eksempel Odin R6.

Vannmotstand er bare bedre enn magnetisk motstand

Hovedårsaken til at vi anbefaler Atlantic Rower er at maskinen bruker vannmotstand og ikke magnetisk motstand, som de andre romaskinene i samme prisklasse ellers normalt bruker. Vannmotstand gir en langt bedre og mer realistisk ro-opplevelse etter vår mening.

Magnetisk motstand kan føles ok ved lav intensitet, men så snart du tar i, føles ikke magnetisk motstand realistisk i det hele tatt.

Vannmotstand føles realistisk ved lav og høy intensitet. Hvis du ror raskere, vil motstanden bli hardere. Hvis du roer saktere, blir motstanden lettere. Det er en intuitiv måte å justere treningsintensiteten på. Og så har vi ikke snakket i det hele tatt om den estetiske verdien av å se vann som suser rundt i beholderen. Lyden av vannet som virvler opp, snakker til oss på et primærnivå der du kan kjenne på havet og vannet.

Litt mer komplisert å innstille motstand
Abilica Atlantic Rower romaskine
Abilica Atlantic Rower har et display som imidlertid ikke kan innstille motstand

For at det ikke skal være ren ros, må vi også ta det negative med oss. På den negative siden her er det ikke mulig å enkelt innstille motstanden på maskinen. Det er ingen knapper å trykke på eller håndtak for å snu.

På de fleste romaskiner kan motstanden justeres enten ved å trykke på knappene eller ved å stille inn et håndtak (f.eks. Concept2 eller Apollo Plus).

På Atlantic Rower blir motstanden satt ved å justere vannstanden i tanken

Mer vann i beholderen gir mer motstand. Mindre vann i beholderen gir mindre motstand.

Det er malt 9 linjer på beholderen, som tilsvarer vannstanden og dermed motstandsnivået. Vi har testet både på nivå 9, som var veldig tungt, og nivå 4-5 som bedre tilsvarte samme nivå på Concept2.

I seg selv er det ikke særlig spesielt plagsomt, men selvfølgelig litt mer arbeid enn bare å endre motstanden med et håndtak. Husk imidlertid at det ikke er meningen å endre motstand hele tiden. På en Waterrower som dette kan du selv bestemme intensiteten og motstanden ved å skru opp og ned tempoet.

Konklusjon

For 3500-4000 kr får du en skikkelig god romaskin med vannmotstand, som garantert gir mange timer god trening. Hovedårsaken til at denne maskinen er billigere enn de andre vannroemaskinene er utseendet. Mange foretrekker vannromaskiner laget av tre, som unektelig også er bedre. Men hvis du ikke går så mye inn i det, så er ikke funksjonen SÅ annerledes. Vi anbefaler en romaskin i prisklassen 3-4000 DKK.

 

4 av 5 stjerner

 

Water Rower

Kjent fra TV og House of Cards
Butik Pris Les mer

Du får den originale Water Rower til en god pris, med returrett og garanti, fra den danske forhandleren Apuls.

Water Rower ble en hit over natten da presidenten rodde på den i den amerikanske hit-serien House of Cards.

Det er få treningsapparater som er mer populær akkurat nå enn vannromaskiner, og Water Rower er den originale.

Her på siden anbefaler vi også andre vannromaskiner til samme pris, inkludert Apollo Plus.

Begge er gode vannromaskiner.

Derfor er det i stor grad også et spørsmål om estetikk og følelse og her ligger Water Rower kanskje litt foran Apollo Plus. Det er en vakker vannromaskin som du kan ha stående foran og som sannsynligvis nesten er en designklassiker i seg selv.

Uansett hva du velger, vil du neppe bli skuffet.

 

5 av 5 stjerner

 

Topp romaskin for treningsstudio og treningsrom

Concept2 model D/PM5

Best for treningsstudioet
Butik Pris Les mer
15.419,00 NOK → Les mer
15.419,00 NOK → Les mer

Ingen over, ingen ved siden av. Concept2 er ergometer trening. Det er denne romaskinen som alle roere trener på om vinteren. Det er denne romaskinen som brukes til offisielle rekordforsøk. Dette er romaskinen du finner i treningsstudioet ditt.

Concept2 er gullstandarden på romaskiner

Concept2 er nå 40 år, men har blitt videreutviklet fortløpende. De nyeste modellene lager for eksempel mye mindre støy enn før og har den medfølgende appen med mange muligheter.

Dette er akkurat der Concept2 skiller seg fra den ellers identiske Masterfit. Skjerm og app har utallige alternativer rettet mot de seriøse roerne. Det er enhver anledning til å teste og måle seg for den viktige gullmedaljen. For eksempel kan du se din effekt (Watt) pr. tid i ditt trekk. Det ser ut som en kurve, som skal være fin og symmetrisk fra start til slutt. Med denne funksjonen kan du derfor optimalisere ro-teknikken din. Slike funksjoner er bare tilgjengelige på Concept2 og er sannsynligvis «overkill» for de aller fleste. Men det er fortsatt kult at muligheten er der.

Concept2-skjermen er i en klasse for seg selv med mange alternativer

 

Den billigste Concept2 koster 2000 kr mer enn Masterfit, som ellers er identisk, bortsett fra skjermen og appene. Er det verdt pengene? Vi tror ikke umiddelbart at det er til hjemmebruk. Et Masterfit til 6000 kr er rett og slett et veldig godt tilbud, som det er veldig vanskelig å si nei til. Men det må være opp til den enkelte å vurdere. Hvis du er seriøs med roingen din, vil måle fremgangen din og virkelig teste deg selv, da er Concept2 det du trenger.

 

5 av 5 stjerner

 

Billig romaskin

Søk i databasen over romaskiner

Leter du etter en god pris på en billig romaskin? I denne delen har vi samlet tilbud på billige romaskiner. Velg en av de beste tilbudene i tabellen nedenfor. Vi får priser og tilbud flere ganger i uken fra flere populære forhandlere.

Velg pris
Vis bare tilbud?
Velg forhandler
Viser
romaskin
2449 kr.
3495 kr.
Romaskin Power Master X, inSPORTline
2907.5 kr.
3999 kr.
TITAN LIFE Rower Trainer R10
3300 kr.
Gorilla Sports Roddmaskin Christopeit Accord
4299 kr.
5999 kr.
Romaskin 205 rower, Nordic
4453 kr.
4590 kr.
Tunturi Fitness Cardio Fit R30 Rower, Roddmaskin
4490 kr.
BH Fitness AQUO, Roddmaskin
4840 kr.
Gorilla Sports Compact
4850 kr.
Gymstick FTR 40
4999 kr.
Romaskin Cardio Fit R20, Tunturi
5199 kr.
Romaskin Ocean, inSPORTline

Andre populære romaskiner

I avsnittene ovenfor har vi skrevet om romaskinene vi har testet personlig, vår “Hands on Warranty”. I denne delen ser vi imidlertid på noen andre populære romaskiner som vi ikke har klart å teste ennå.

Vi har valgt modellene etter hvor populære de er i søk på Google og andre steder på nettet. Vi har også prøvd å finne pålitelige anmeldelser og tester av romaskinene.

Abilica Winrower

Billig romaskin med magnetisk motstand
Butik Pris Les mer
7.999,00 NOK → Les mer

Abilica Winrower er den billigste romaskinen fra Abilica. Her får du en romaskin med magnetisk motstand med et fint display og muligheten til å brette maskinen slik at den lett kan lagres vekk.

Abilica Winrower er en solid, stille romaskin med magnetisk motstand for roeren som vil kose seg

Abilica Winrower er en solid romaskin med magnetisk motstand

Abilica Winrower er en romaskin med magnetisk motstand. Dette betyr at du får den samme motstanden hele veien i farten, i motsetning til f.eks luftmotstand. Ved lavere motstandsnivåer (i testene våre opp til 7-8) gir det en fin, realistisk følelse av roing. Men når du går opp til høyere motstandsnivåer, tror jeg ikke det fungerer like bra. Her blir det veldig tungt tidlig i farten, noe som ikke er så realistisk.

Winrower har en fin skjerm som viser tråkkfrekvens, tid pr. 500m, hjertefrekvens og så videre. Det er også mulig å koble til et pulsbelte.

Er Abilica Winrower noe for deg?

La oss si det med en gang, hvis du er i god form, ung og sterk, vil du sannsynligvis ikke finne Winrower utfordrende nok. Etter min mening er det ikke egnet for en større mann eller en topptrent kvinne for den saks skyld.

På den annen side kan jeg lett se på det som en romaskin for roeren som er på utkikk etter et alternativ til trimsykkelen. Det er en brukervennlig maskin som ikke tar mye plass og definitivt kan få pannen til å svette på en morsom måte.

Abilica Winrower er perfekt til deg som ikke hamrer unna på maks motstand i treningsstudioet, men som ønsker en romaskin for å holde deg i form. Hvis du vil ha en mer realistisk og hardere trening, anbefaler jeg Masterfit, som koster 2000 kr mer.

Når du sammenligner med andre romaskiner i den prisklassen, føler jeg absolutt at du får god valuta for pengene.

 

3 av 5 stjerner

 

Concept2
Modstand:
Luft
Ergometer:
App:
Sammenleggbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
14995kr
Masterfit TP900
Modstand:
Luft
Ergometer:
App:
Sammenleggbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
10490kr
Apollo Plus
Modstand:
Vann
Ergometer:
App:
Sammenleggbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
14990kr
Titan Life
Modstand:
Vann
Ergometer:
App:
Sammenleggbar:
Rating:
4 / 5
Pris:
8490kr
Abilica Winrower
Modstand:
Magnet
Ergometer:
App:
Sammenleggbar:
Rating:
3 / 5
Pris:
6490kr
Romaskin
Modstand
Ergometer
App
Sammenlegbar
Rating
Pris
Concept2
Luft
5 / 5
14995kr
Masterfit TP900
Luft
5 / 5
10490kr
Apollo Plus
Vann
5 / 5
14990kr
Titan Life
Vann
4 / 5
8240kr
Abilica Winrower
Magnet
3 / 5
6490kr

Guide til kjøp

Hvorfor skal du kjøpe en romaskin?

Morsom og utfordrende trening som trener hele kroppen, bena og rompa, armene og ryggen. Hardcore cardio og fettforbrenning. Det er kort sagt romaskin trening. Det er treningen for deg som synes at tredemølle og mosjonssykkel er litt for ensformig og litt for lett. Det er maskinen for deg som vil kunne ta deg maks ut når du har tid og få utbytte av det.

Romaskinen er en av de beste maskinene for kortvarig trening, fordi du får trent alt på en gang: du får pulsen opp, du får styrketrening, og så får du et løft for stoffskiftet. Det er supereffektivt.
Lege Morten Zacho
Kilde: Alt.dk
Fordeler med romaskintrening

Hvilke muskler trener romaskinen?

Roning træner arme, skuldre og overkrop, men også ben og kernemuskulatur

Romaskinen trener hele kroppen: ben, rumpe, kjernemuskulatur, rygg og armer, og den gjør det utmerket. Faktisk er det treningsapparatet som trener mest muskler (kilde: Aktiv trening). Og så er det også hamring god kondisjonstrening. Hvis du gir den gassen på romaskinen, bør du sannsynligvis snart se en forskjell i speilet.

Roing aktiverer ni muskelgrupper og 85% av kroppens muskler.
Dr. Cameron Nichol
Kilde: Independent.co.uk

En god måte å teste om en form for trening er for deg er å se på eliteidrettsutøverne.

Har de en kropp du selv vil ha?

Roere er slanke og muskuløse med kraftige ben. De ligner veldig på svømmekroppen. De er begge godt proporsjonerte, slanke og muskuløse uten å være for store. En elite-roer er ofte skarpkantet for å redusere vekten til båten så mye som mulig. Den store mengden kondisjonstrening i roing holder fettprosenten lav. Se bilder av eliter, vil du se slik ut?

Roddträning i Crossfit

Sunt og sterkt er oppdatert, også for kvinner. Det er derfor ingen grunn til å velge bort roing fordi du er redd for å “bli for stor”. På den annen side er det alle mulige gode grunner til å velge roing. Trimmede og sterke lår og rumpe.

Mye fettforbrenning og ikke minst en god holdning. Roing retter ryggen slik at du går og står med ryggen rett. Det er minst like mange kvinner som roer på treningsnivå som menn, så det er en sport for begge kjønn.

Roing trener hele kroppen
Ben og rompe

Det er bena og rompen din som gjør det meste av roingen, spesielt i første del av rotasjonen i “fangst” -fasen. Her bruker du spesielt de ytre lårmusklene – quadriceps – for å presse fra. Senere i rotasjonen, bruk baksiden av låret (baken) og rompen for å lede bevegelsen gjennom.

Rygg og mage

Rotrening treffer øvre rygg som ingenting annet. I trekk aktiverer du spesifikt trapezius muskelen og den romboide muskelen, “vingene”, som du bruker til å trekke håndtaket inn i kroppen. I tillegg bruker du kjernemuskulaturen, magen og korsryggen, for å holde ryggen rett og sterk.

Overkropp - armer

I tillegg til ryggmusklene, bruker du baksiden av skuldermusklene. På slutten av robevegelsen aktiveres biceps og underarmer når du trekker armene mot brystet.

Hvilke muskler romaskinen ikke trener?
  • Triceps
  • Bryst

Romaskinen trener nesten hele kroppen, men brystmuskulaturen og triceps i overarmene får ikke mye å gjøre. Det er ingen skyvebevegelser i en rotag, så derfor blir de ikke aktivert. Hvis du vil trene dem også, kan du gjøre det ganske enkelt, også hjemme, med f.eks kettlebells og kroppsvektøvelser. Ellipsemaskinen trener flere arm- og brystmuskler, men treffer ikke ryggen så godt. Du kan lese mer om forskjellen mellom romaskin og ellipsemaskin i punktet nedenfor.

Romaskin for kondisjonstrening

Romaskinen er hardcore kretsløpstrening der du får bruke hele kroppen din: muskler, lunger og hjerte. Men hvor bra er det å forbedre kondisjonen din? Kan den måle seg opp mot et løp i skogen eller på tredemøllen?

Ja, det kan det, også for deg som er løper og vil forbedre tiden din på ruten.

I et intervju med DGI.dk, sier den profesjonelle danske hinderløperen Sara Slott Petersen at hun trener romaskiner (og ellipsemaskin) flere ganger i uken for å forbedre kondisjonen:

Den profesjonelle hekkeløperen er i treningsrommet flere ganger i uken for å trene styrketrening og bruker ellipsemaskin og romaskin til kondisjonstrening i stedet for å løpe.

Kilde: DGI.dk

Du kommer i kanonform for å ro. Roere er konsekvent noen av de beste utøverne i forskjellige kondisjonstester. Hvis du kaster løp innimellom, er det bare enda bedre.

En fordel med romaskinen når det gjelder kondisjon er at du kan variere treningen på så mange måter. Kombiner trening med høye intensitetsintervaller (HIIT) med lengre distanser i et lavere tempo. Kombinasjonen av HIIT og langdistanse er kjent for å gi superform.

Romaskin for vekttap

Det er god grunn til å sitte på romaskinen hvis du vil gå ned i vekt. En gjennomsnittlig person kan forbrenne opptil 700 kalorier i timen (eller mer) ved rotrening. Det er helt på toppen av skalaen sammen med tredemøller og snurrende sykler.

Det er flere andre fordeler med romaskinen hvis du vil gå ned i vekt eller bare holde vekten.

Intervalltrening, dvs. hvor du gir maks gass i korte intervaller etterfulgt av en pause, er supereffektiv for vekttap. Romaskinen er laget for intervalltrening, og det er mange treningsprogrammer for den. Du kan virkelig gi alt på en romaskin på en måte som du ikke kan på tredemøllen. Skulle du gi den samme mengde gass for å trene, bør du nesten sprinte og veldig få mennesker vil gjøre det på tredemøllen. Den evnen til å trygt få pulsen og Watt opp gjør romaskinen genial som en veldig tidseffektiv trening.

Vekttap handler, kanskje spesielt, om nye vaner, ny livsstil. Det skal være morsomt å trene, og du har lyst til å trene, ellers blir det en lei ting du må gjøre. Romaskinen er en veldig allsidig treningsform. Du kan trene mange forskjellige programmer: langdistanse, sprint og intervalltrening. Det er et stort samfunn på nettet av treningsroere som du kan teste deg mot og snakke teknikk. Og så er det roing på vannet i roklubben, hvis du virkelig blir bitt av den.

Pulstrening på en romaskin

Pulstrening er en populær og variert måte å trene på, der du trener i pulsintervaller i forhold til utholdenhet, maks ytelse og vekttap.

Høyintensitetstrening (HIIT) på en romaskin er like effektiv som MMA-trening

Kilde: Mens Health

De fleste moderne treningsapparater, som treningssykler, har pulsmålere i håndtakene. Den har ikke romaskin, da håndtaket er koblet til maskinen på en stropp eller kjetting.

Dette betyr at du må ha en pulsmåler med brystbelte, for eksempel fra Polar. I tillegg trenger du en romaskin som kan kobles til pulsmålere. Concept2 kan gjøre dette blant annet, men også andre romaskiner. I listen over romaskiner ovenfor kan du se hvilke romaskiner vi har testet har denne funksjonen.

Luftmotstand, vannmotstand, magnetisk motstand

Hva er forskjellen?

Luftmotstand

romaskine med luftmodstand
  • Mest realistisk
  • Kan være støyende

Luftresistente romaskiner, som Concept2, har vært standarden for seriøse maskiner siden de dukket opp for 40 år siden. Denne typen motstand bruker en vifte som svinghjul. Det samler fart og fortsetter på egenhånd. Dette betyr at du får mindre motstand jo mer innsats du legger ned, helt som på vannet. Den realistiske opplevelsen er grunnen til at alle elite-roere og amatørroere trener på Concept2 om vinteren.

Vannmotstand

  • Realistisk
  • Moro

Romaskiner med vannmotstand har blitt den store suksessen de siste årene. Populariteten kan ha fått et skikkelig løft da Kevin Spacey brukte en i hitserien “House of Cards”. Det er ingen tvil om at vannmotstand gjør det bra og gir en helt annen terapeutisk opplevelse av roing enn andre typer motstand.

Magnetisk motstand

  • Stille
  • Mindre realistisk

I den billigere enden finner vi romaskiner med magnetisk motstand. Her styres motstanden helt digitalt, så du setter den på en skjerm. Magnetisk motstand oppfører seg annerledes enn luft- og vannmotstand, da her har du motstand gjennom hele trekk og like hard uansett hvor mye hastighet du har. Det gir en mindre realistisk opplevelse, men ikke mindre tøff. Romaskiner med magnetisk motstand er billigere og gir mindre støy enn andre typer.

Tags:

Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general