Kan man ha en romaskin i en leilighet?

Her på FitFact.no får jeg av og til spørsmål fra lesere som vil høre om man kan ha en romaskin i en leilighet eller om den bråker for mye og lignende:

Kan man ha en romaskin i en leilighet?

Ja, du kan finne plass til en romaskin i en leilighet og nei, den bråker ikke for mye. I hvert fall ikke hvis du velger en romaskin med vann.

Du kan lese det lange svaret nedenfor og finne ut hvorfor det ikke er noe problem med en romaskin i en leilighet.

Og se da også forbi min anmeldelse av romaskiner på lenken. Jeg har personlig testet 10+ av de mest populære modellene og jeg har bakgrunn som roer i klubb.

Her kan du lese om populære modeller som Water Rower, Abilica og Concept2. Jeg anbefaler 3 modeller som jeg kan stå inne for.

Les mer: Romaskin Test

Hvilken romaskin bråker minnst?

En betraktning som jeg tror mange som bor i leilighet har er om en romaskin bråker mye.

Vi er mange som liker å trene på kvelden og her skal vi helst ikke bli uvenner med naboene fordi vi bråker.

Vel, jeg vet at romaskiner som Concept2 kan lage litt lyd, faktisk lyden av luften som plystrer, noe av gleden ved akkurat denne typen romaskin.

Men hvor mye støy er det egentlig? Det visste jeg faktisk ikke, så jeg satte meg ned for å finne ut av det.

Vannromaskin lager ikke støy, men Concept2 kan lage noe støy

Produsenter publiserer ikke umiddelbart støynivået under bruk. Kanskje fordi det ikke er et så bra et salgsargument.

Men så er det heldigvis gjort tester av den uavhengig på nettet.

I videoen under testes Waterrower, Concept2 og en magnetisk romaskin. det maksimale desibelnivået er som følger:

  • Waterrower – ca. 70-80 dB
  • Concept2 – ca. 90-100 dB
  • Magnetisk – ca. 60-70 dB

Det er verdt å merke seg at disse dB-målingene ikke er nøyaktige og at de ikke har en konstant lydpåvirkning og bare ved trekkraft.

Imidlertid bråker Concept2 faktisk en del.

Det er ingen tvil om at du vil kunne høre en Concept2 på full kraft hvis du sitter i et rom i nærheten. Naboen kan kanskje høre det, men neppe som et voldsomt irritasjonsmoment. Men det er nok ikke lurt å gi den gass tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Concept2 og andre luftmaskiner egner seg derfor best for garasjen eller til leiligheter som er godt lydisolerte.

En Waterrower har et mye lavere desibelnivå og en helt annen behagelig lyd. En Waterrower bruker vann som motstand, som er en naturlig og behagelig lyd som minner om bølger som slår mot stranden. Mange finner lyden meditativ. Du kan enkelt ha en Waterrower i en leilighet og naboen vil ikke klage.

En magnetisk romaskin er den minst støyende romaskinen, men her på FitFact.dk anbefaler vi generelt ikke magnetiske romaskiner, da vi ikke synes de gir en god roopplevelse. Vi anbefaler i stedet at du kjøper en billigere vannmaskin.

Hvilke romaskiner er enkle å gemme bort?

Det andre punktet som kan tale imot å kjøpe en romaskin er oppbevaringen. Den fyller noe som en romaskin når den er i bruk. Hvis du ikke kan stable eller brette det, trenger du nesten et helt rom for det.

Også her viser Concept2 seg dessverre å være noe lite fleksibelt. Den kan demonteres med en relativt enkel manøver, men den foldes ikke som sådan og er ikke laget for å bevege seg lett. Det er en romaskin som oftest blir stående.

Heldigvis finnes det flere romaskiner som er lettere å lagre.

Det er annerledes enkelt med Waterrower, som er designet for å stå på langs. Waterrower har hjul som gjør den enkel å flytte og kan derfor enkelt vippes for å stå oppreist. Her fyller det ca. 2 meter i høyden og ca. 50 cm i dybden. Har du et stort skap kan det derfor stå der, men ellers kan det enkelt oppbevares i et hjørne til du trenger det. Og så er det bra at en slik romaskin i tre, ser bra ut.

Tags:

Erik fra Fitfact.no
Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general