Ellipsemaskin Test – her er de beste i 2023

Få en fin kropp mens du går ned i vekt! Ellipsemaskinen er danskenes favoritt på treningsstudioet – og med god grunn. 

Med en ellipsemaskin hjemme trener du ben, rompe og overkropp, enkelt og effektivt. 

I denne artikkelen har vi funnet de beste og billigste ellipsemaskinene til hjemmebruk. Les hele guiden eller bruk innholdsfortegnelsen nedenfor.

ANNONCE

Topp 3 ellipsemaskiner til hjemmebruk

Sole E35
Best til hjemmebruk
(Produktet er udgået) kr.
Abilica Stream
Best i sin prisklasse
13.468,00 kr.
Masterfit TP500
Det beste av de billigste
(Produktet er udgået) kr.

Anmeldelser av ellipsemaskiner

Her kan du lese en grunnleggende gjennomgang og anmeldelse av de 3 ellipsemaskinene vi har valgt ut som de 3 beste i testen.

Du kan lese flere anmeldelser av romaskiner under seksjonen “Andre populære romaskiner”.

Sole E35

Testvinner - best til hjemmebruk
Butik Pris Les mer
  • Testvinner – Fitfact.dk (2019)
  • Testvinner – Pricerunner.dk (2016)

Sole E35 utstråler kvalitet og enhver tvil du måtte ha forsvinner umiddelbart når du går opp på maskinen.

Sole E35 er i en klasse for seg selv i vår test

Det finnes produkter du bare vet er utmerket første gang du prøver dem. Concept2-romaskiner for eksempel, eller kanskje en MacBook (nei, vi får ikke betalt av Apple).

Sole E35 er et slikt treningsapparat. Ellipsemaskinen er rett og slett utmerket på alle tenkelige måter.

Faktisk var Sole E35 bedre enn den nesten dobbelt så dyre Spirit Fitness-maskinen vi testet, som ellers er ment for kommersiell bruk.

Steget er helt perfekt, enten du gir full gass eller bare slapper av. Sole E35 står alltid helt fast og flytter seg ikke en centimeter.

Suveren ergonomi og valgmulighet

Noe som virkelig overrasker med Sole E35 er hvor bra den er, uansett hvordan du bruker den. Ellipsemaskinen har håndtak med mulighet for smalt og bredt grep, bevegelse både forover og bakover, samt stigning hvis du ønsker det. Maskinen føles rett og slett bare … perfekt? Det er store ord, men det er vanskelig å finne feil hos Sole. Definitivt anbefalt til alle som ønsker det beste.

Abilica Stream Journey

Best i sin prisklasse
Butik Pris Les mer
13.468,00 NOK → Les mer

Det norske selskapet Abilica har laget treningsutstyr av høy kvalitet for privatpersoner i mer enn 20 år. Abilicas produkter er alltid et godt valg når du ønsker et kvalitetsprodukt til en fornuftig pris. Her har vi testet Abilica Stream, som er en av Abilicas bedre ellipsemaskiner og vårt valg som best i sin prisklasse.

Stream i navnet “Abilica Stream”, står for muligheten til å koble en smarttelefon eller nettbrett med Abilicas app iConsole +, som blant annet gjør det mulig å følge ruter på Google Maps. Det er en funksjon som er spesielt populær for Abilicas treningssykler, men som også kan brukes til ellipsemaskiner.

Abilica Stream er en lekker ellipsemaskin i solid byggekvalitet

Når du velger en ellipsemaskin, er det viktigste at den er solid og stabil. I motsetning til for eksempel en motionscykel, beveger du deg mye på en ellipsemaskin, og derfor er det viktig at du føler deg trygg på maskinen. Det må ikke hoppe, bevege seg eller riste. Spesielt ikke når du gir full gass.

Abilica Stream står stille uansett hvor mye du trekker i håndtakene eller gir full gass. Det eneste unntaket her er hvis du veier mer enn 110 kg, her vil vi i stedet anbefale Sole E35 eller en lignende modell. Abilica Stream har imidlertid en maksimal belastningsvekt på opptil 150 kg, men de fleste i den vektklassen vil sannsynligvis foretrekke Sole.

Abilica Stream har 32 motstandsnivåer, 12 treningsprogrammer og muligheten til å koble til Bluetooth og treningsapper.

Masterfit TP500

Det beste av de billige
Butik Pris Les mer

Det er ikke lett å finne en ellipsemaskin av god kvalitet til en rimelige penge. En ellipsemaskin er ikke “bare” en motionscykel, men har flere bevegelige deler som alle trenger å fungere. Vår anbefaling for en god ellipsemaskin i budsjettklassen er Masterfit TP500, som med en pris på ca. 4000kr er nok noe dyrere enn de billigste, men som også er mye bedre.

Masterfit TP500 er en ekte ellipsemaskin hvor du får mye valuta for pengene

I vår test av ellipsemaskinen har testpersonen vår, som veier 100 kg, teste 10+ ellipsemaskiner. Her var Masterfit TP500 en av flere i billigklassen. En bekymring i budsjettklassen er stabilitet. Kan ellipsemaskinen være stabil og rolig å bruke, selv om du veier 100 kg+?

Masterfit TP500 gjorde det bra, selv om den ikke var så stabilt som for eksempel Abilica Stream Journey. Derfor lot vi en annen testperson som veide 60 kg, prøve maskinen og her var den helt perfekt, stabil og behagelig i steget.

Basert på testene våre, anbefaler vi Masterfit TP500 til deg som veier mindre enn 90 kg. Hvis du veier mer enn dette, vil vi anbefale enten Abilica Stream Journey eller en dyrere modell som fx Sole.

Masterfit TP500 har 16 motstandsnivåer, 12 treningsprogrammer og pulsmåling i håndtakene.

Topp ellipsemaskiner til treningssenter og treningsrom

Det stilles spesielle krav til treningsutstyr hvis det skal brukes kommersielt eller i treningsrom med mange brukere. Her må maskinen være i stand til å tåle flere timers daglig bruk og forskjellige vektklasser osv. I denne delen finner du ellipsemaskiner vi har testet for kommersiell bruk.

Spirit CE900

Best for kommersiell bruk

Spirit CE900 er den dyreste ellipsemaskinen i testen med en pris på over 20000kr. Det er det en grunn til. Spirit er utviklet for profesjonell bruk i en helt annen solid byggekvalitet enn ellipsemaskiner til hjemmebruk. Du merker dette så snart du står på maskinen. Fotplatene er tykke og solide, håndtakene det samme og maskinen står generelt som spikret til bakken.

Spirit CE900 er vårt valg for treningsrom og kommersiell bruk

La oss si det med en gang, vi likte faktisk Sole E35 bedre. Den hadde flere funksjoner og finere detaljer. Derfor anbefaler vi også Sole til alle som ønsker den beste ellipsemaskinen, hvis den ikke skal brukes flere timer om dagen.

Hvis du trenger en ellipsemaskin som tåler slag og kan brukes av alle, så er Spirit CE900 et utmerket valg.

Billig ellipsemaskin

Søk i databasen over ellipsemaskiner

Leter du etter en god pris på en billig ellipsemaskin? I denne delen har vi samlet tilbud på billige ellipsemaskiner. Velg en av de beste tilbudene i tabellen nedenfor. Vi får priser og tilbud flere ganger i uken fra flere populære forhandlere.

Velg pris
Vis bare tilbud?
Velg forhandler
Viser
ellipsemaskin
869 kr.
Abilica FloorMat
1359 kr.
Abilica MiniStep 2.0
3410 kr.
Gorilla Sports Crosstrainer 942
3520 kr.
Gorilla Sports Crosstrainer Eliptical Bike
4177.5 kr.
6699 kr.
TITAN LIFE Crosstrainer C35
4199 kr.
6799 kr.
Titan Life Crosstrainer C35
4850 kr.
Gymstick IC 3.0 Crosstrainer
4990 kr.
6999 kr.
Finnlo Finum III
4990 kr.
BH Fitness NLS12 DUAL, Crosstrainer
5165 kr.
6995 kr.
Casall Crosstrainer XT100

Guide til kjøp av ellipsemaskin

Steglengde
Crosstrainer test

I motsetning til tredemøller, hvor du bestemmer hvor lange steg du vil ta, har ellipsemaskiner en fast skrittlengde. Derfor er det viktig å kjøpe en ellipsemaskin med en skrittlengde som passer, for ellers blir det aldri behagelig.

Maskiner som har kortere steglengder, vil føles mer som å gå og kan noen ganger riste, spesielt når du kommer opp i tempo. Det føles mindre behagelig å gå på en maskin med kort steglengder.

Tips: Velg en maskin med lengre steglengde

Noen ellipsemaskiner har variabel steglengde. Det vil si at du kan angi hvor lange steg du kan ta.

Motstand

Du kan justere intensiteten på treningen på 3 måter: hastighet, motstand og stigning. Ellipsemaskiner har forskjellige typer motstand:

  • Magnetisk
  • Belte
  • Vind

Ellipsemaskiner, slik du finner dem i treningsstudioet, bruker magnetisk motstand. Det er smart og enkelt fordi du bare kan stille motstanden på skjermen. De bedre maskinene til hjemmebruk har også magnetisk motstand.

De billigere modellene til hjemmebruk har motstand med belte eller elastikk. Du kan også endre motstanden her, men du gjør det manuelt. Holdbarheten til en maskin med beltemotstand er mindre enn magnetisk motstand.

Tips: Se etter en maskin med magnetisk motstand

I de siste årene har en rekke treningsapparater med viftemotstand, blant annet motionscykler, begynt å dukke opp, men også ellipsemaskiner.

Her genereres motstanden ved å kjøre en vifte rundt, slik du kjenner den fra romaskinen.

Det er en form for trening som er spesielt egnet for HIIT-trening, siden du ikke har så mange motstandsnivåer enn langvarig presisjonstrening.

Stigning

Du kan bruke stigningen på den elliptiske maskinen i treningsstudioet for å bedre trene spesifike, individuelle muskler. Ikke alle elliptiske maskiner har dette alternativet. De som har muligheten til å endre stigningen kan gjøre det enten manuelt eller automatisk.

Hvis du trenger en elliptisk maskin der du kan endre stigningen automatisk på skjermen, bør du sannsynligvis forvente å bruke mer penger. I motsetning til å la dette være med en billig ellipsemaskin.

Skjerm

Skjerm, også kalt konsoll, er også en viktig del av maskinen. Det er den vi står og ser på mesteparten av tiden. Derfor må du selvfølgelig også tenke på hva du kunne tenkt deg her.

LED eller innebygd

Du kjenner sannsynligvis en klassisk innebygd skjerm fra treningsstudioet, der du kan se hastighet, watt, motstand, hjertefrekvens og så videre. Det er også det vanligste på elliptiske maskiner til hjemmebruk, men det er også LED-skjermer eller med mulighet for å koble til et nettbrett.

Watt måler (ergometer)

Alle elliptiske maskiner viser motstand, hjertefrekvens og hastighet, men bedre maskiner har også et såkalt ergometer som viser hvor mange watt du genererer når du trener. Du bruker kanskje allerede Watt når du trener i treningsstudioet. Det er ikke strengt nødvendig å kunne måle Watt, men hvis du er i god form og ønsker å kunne måle fremgangen din, er det verdt å betale ekstra for en maskin med ergometer.

Tips: Se etter en maskin med ergometer

Pulsmåling

En integrert pulsmåling i håndtakene er nå standard og gjør det enkelt å se pulsen mens du trener. De fleste moderne elliptiske maskiner har også muligheten til å koble til eksterne pulsmålere som Polar og smartklokker. De fleste elliptiske maskiner bruker enten Bluetooth eller ANT + til det formålet, så sørg for å sjekke om modellen er kompatibel med enheten din.

Treningsprogrammer

De fleste kommersielle elliptiske maskiner har en rekke treningsprogrammer installert, hvor du kan velge å trene f.eks. Kardio, fettforbrenning, styrke og så videre. Ikke alle billige elliptiske maskiner har treningsprogrammer, så vær oppmerksom på det hvis det er viktig for deg.

Byggekvalitet

Det er stor forskjell i byggekvaliteten til elliptiske maskiner. Det er også stor forskjell på hvor robust en maskin må være. Hvis du kun skal bruke den til å gå, trenger den ikke å være like robust som om det skal brukes av et helt treningslag.

En god måte å vurdere byggekvaliteten på er å se på den maksimalt tillatte personvekten. Maskiner med høyere tillatt vekt er generelt bygget av tyngre materialer og er mer holdbare.

Tips: Velg et tungt svinghjul

Svinghjulet er kanskje det viktigste du bør legge merke til. Det er svinghjulet som holder maskinen i gang, for å si det sånn. Her er det også tyngre som er bedre. Minimumsstandard for en god maskin skal være 5-6 kg, gjerne mer. Hvis du har et svinghjul som er for lett, vil maskinen føles ustabil og hakket, spesielt når du gir full gass.

Hvorfor skal du kjøpe en ellipsemaskin?

En elliptisemaskin trener hele kroppen, er skånsom mot knær og ledd, og som mange synes det er rett og slett morsommere enn tredemøllen. Det er en treningsform som kombinerer det beste med kondisjonstrening på tredemølle med styrketrening fra langrenn.

En ellipsemaskin gir virkelig god kondisjonstrening fordi alle kroppens muskler er i aktivitet på den. I tillegg til det høye kaloriforbruket, blir hele kroppen trent og får en finere form.
Birgitte Nymann
Forfatter og treningsekspert

Fordeler med trening på ellipsemaskin

Den elliptiske maskinen stammer faktisk fra langrenn. Langrenn er en av de beste treningsformene noensinne, både for kondisjon og styrke. Den elliptiske maskinen har tatt bevegelsene fra langrenn, hvor både overkropp og underkropp brukes, og tilpasset en effektiv treningsapparat.

I praksis er elliptisemaskinen en kombinasjon av tredemølle, treningssykkel og stepmaskin, men motsatt til de trener den også overkroppen. Av de andre treningsapparatene er det bare romaskinen som kan matche dette. 

Ellipsemaskinen gir virkelig god kondisjonstrening fordi du bruker alle kroppens muskler. I tillegg til å forbrenne mange kalorier, får du også en fin kropp, der spesielt bein, rumpe og rygg får god trening.

Har du problemer med knær, rygg eller ankler? Ellipsemaskinen er kanskje det mildeste treningsapparatet. Det gir ingen støt direkte gjennom leddene fordi føttene holder seg på pedalene under hele bevegelsen. En elliptisk maskin kan derfor også brukes som et godt supplement til løpstrening uten å belastte ledd og sener i samme grad.

Hvilke muskler trener motionscyklen?

"Den helt store fordelen med ellipsemaskinen, som også kaldes crosstrainer, er at man aktiverer både armer og ben"
Morten Zacho
Lege og Treningsekspert

Ellipsemaskinen er kanskje den mest allsidige treningsmaskinen av dem alle. Du trener nesten alle muskler i kroppen din. Ben, rumpe, rygg får mye trening, men også armer, bryst og skulder. Den glidende bevegelsen, hvor du bruker håndtakene til vekslende trekk og skyv, trener både tricep og bicep.

Fettforbrenning på ellipsemaskin

Ellipsemaskinen er en veldig effektiv måte å gå ned i vekt. I en test i JP.dk gir lege Morten Zacho 4 av 5 stjerner til ellipsemaskinen. Det er den nest beste av alle treningsapparater. Bare treningssykkelen er bedre.

Tags:

Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general