Spikermatte erfaringer – Best i Test 2024

Hvis du har vondt i muskler og føler deg stiv i ryggen, kan det være lurt å prøve et gammelt indisk fakirtriks – spikermatten.

Den har fått en vekkelse i form av den såkalte svenske spikermatten, shaktimatten eller akupressurmatter, som de også kalles.

Ifølge tilhengerne kan den hjelpe mot alt fra stress til ømme muskler og dårlig søvn, men hvordan fungerer de og hvilken er best?

Slik bruker du en spikermatte

Det er veldig enkelt å bruke en spikermatte. Du legger den på sofaen eller på sengen der du vil bruke den, under ryggen eller under nakken og legger deg så på den.

Du kan bruke piggmatten på ryggen, typisk på den øvre delen, eller til nakken eller hodet, ved å legge en pute eller et opprullet håndkle under.

Da legger du deg rett og slett ned og slapper av i 20 minutter første gang, hvor du så kan legge deg ned i opptil 40 minutter av gangen når du først har blitt vant til det.

Har du sensitiv hud kan du starte med kortere intervaller.

Det anbefales at du bruker en t-skjorte eller bruker et tynt håndkle. Jeg anbefaler deg å bruke en helt tynn t-skjorte. Er t-skjorten for tyk, da merker du ikke spikermatten som du skal.

Topp 3 spikermatter

Abilica Massagemat

Butik Pris Les mer
399,00 NOK → Les mer
419,00 NOK → Les mer

En enkel men effektiv akupressurmatte fra det norske selskapet Abilica. Det er den jeg testet og skrev denne anmeldelsen basert på.

Abilica er et pålitelig selskap med butikker og utstillingslokaler, så derfor valgte jeg dem til testen.

Matten kjøpte jeg for 300 kr og den kom dagen etter bestilling.

Det er en ganske enkel matte som ikke har noen pute, men den er fin. Den er behagelig å ligge på og har en god størrelse som dekker hele ryggen. Den kan også brukes på nakken og hodet, for å lindre hodepine.

Abilica Spikermatte

Jeg har blitt kjempefornøyd med den og synes den er kjempe fin å ligge på. Det føles som å få en massasje og det er veldig tydelig at huden og musklene blir varme. Jeg sovner nesten etter en stund, det er så avslappende.

Jeg har kroniske smerter i nakke og rygg og her tror jeg det faktisk hjelper å løsne.

Det er en anbefaling herfra.

Active Spike Mat

369,00 kr.

Active Spike Mat er en innovativ løsning for alle som søker dyp avslapning og lindring fra daglig stress og muskelspenninger. Denne matten er designet for å kombinere fordelene ved akupressur med moderne komfort, noe som gjør den til et ideelt verktøy for både avslapning og velvære.

Den unike utformingen av Active Spike Mat inneholder hundrevis av små pigger som forsiktig stimulerer kroppens trykkpunkter når du ligger eller sitter på matten. Denne stimuleringen hjelper til med å frigjøre endorfiner, kroppens naturlige smertelindrende og avslappende kjemikalier, og fremmer en dyp følelse av ro og velvære.

Matten er spesielt effektiv for å lindre spenninger i rygg, nakke og skuldre, og er dermed et utmerket verktøy for de som tilbringer lange timer foran en datamaskin eller de som utøver fysisk anstrengende arbeid.

Active Spike Mat er ikke bare for de som sliter med stress og muskelsmerter; den er også en fantastisk tillegg til enhver meditasjons- eller yoga-praksis, og gir en ekstra dimensjon av kroppsbevissthet og avslapning. Den er produsert av slitesterke og miljøvennlige materialer, og er enkel å rengjøre, noe som gjør den til et praktisk og varig tilskudd til din daglige velværerutine.

Hvordan fungerer en spikermatte?

Det er en mening med galskapen når de indiske fakirene legger seg på spikermatter.

Hensikten med spikermatter er å øke blodsirkulasjonen og øke produksjonen av gode hormoner som oksytocin og endorfiner.

De mange små prikkene i huden gir en “lovely pain” følelse, som du kanskje kjenner fra en god hard massasje eller vinterbading.

En annen effekt av matten er varme. Du kan tydelig kjenne varmen i huden og musklene der du bruker matten.

Behandlingen ser ut til å ha mye til felles med akupunktur, hvor det også spekuleres i at dette induserer produksjon av helbredende lykkehormoner.

Minner om massasje i effekt

Det er nesten vanskelig å ikke sovne, så rart som det høres ut, men beveg deg litt og du vil kjenne den deilige kriblingen igjen.

For meg var opplevelsen veldig lik å få en massasje. Det ga den samme trance-aktige tilstanden hvor du kommer deg helt ned i kroppen og nesten står stille. Det var veldig koseligt.

Jeg har kroniske smerter i rygg og nakke og er derfor alltid på utkikk etter noe som kan hjelpe mot det uten medisiner, og her synes jeg piggmatten ser ut til å være et godt bud.

Historien bak spikermatten

En fakir sitter på en spikermatte, India 1907

Den originale spikermatten stammer fra India, hvor den tradisjonelt har vært brukt som behandling for en rekke plager, spesielt ryggproblemer, og som et triks for vandrende fakirer.

Når du ser spikermatten for første gang, tenker du at det å ligge på den må forårsake skade, men fordi kroppsvekten er fordelt på så mange spikrer, trenger de ikke engang inn i huden.

Spikermatten har også tradisjonelt blitt brukt i meditasjon for sin evne til å indusere en avslappet tilstand. Dette vil du nok også oppleve hvis du prøver en matte.

I tradisjonell kinesisk medisin har man også brukt matten, der den kalles akupressurmatte og hvor formålet, som med akupunktur, er å frigjøre blokkeringer i Qi, energien som ifølge kinesisk tradisjon flyter i kroppen.

Virker spikermatter mot ryggsmerter, dårlig søvn og andre plager?

Spikermatten er fin å ligge på og en god måte å stresse ned på, men ulike steder på internett hevdes det at den også virker mot ting som ryggsmerter og dårlig søvn.

Dette er påstander som krever litt mer etterforskning.

Ifølge det amerikanske helsemagasinet Healthline har det ikke vært særlig mange studier av denne typen behandling, men de få studiene som nevnes viser tilsynelatende en positiv effekt på smerte.

En tysk studie viste en signifikant effekt på kroniske nakkesmerter ved bruk av en “mekanisk nålepute”, hva det så er.

Noen få andre studier viser også positiv effekt, men konklusjonen må være at det er for tidlig å si noe om den vitenskapelige evidensen for denne typen behandling.

Derfor må konklusjonen være: Prøv det! Jeg er uansett fornøyd med spikermatten min.

Erik fra Fitfact.no
Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general