Basketball kurv og stativ – test av basketballstativ

Er du den neste Ja Morant eller Luka Donic?

Med et basketballstativ i hagen eller på villaveien, så lever drømmen i hvert fall. Vi har funnet de beste basketballstativene til private og institusjoner.

Våres eksperter har også skrevet en guide til kjøpet.

Les hele guiden eller bruk innholdsfortegnelsen under til å hoppe i artikkelen.

Se det store utvalg av basketkurver hos Training365.no

Top 3 basketball kurver

Basketballstativ med dunkekurv og stor plate til rimelig pris.

Dette basketballstativet har en plate på hele 144x88cm og har dunkekurv hvor det går an å dunke, men ikke henge.

fra 9900 kr
Pure Hoop Premium

Basketballstativ med stor plate og kurv. Platen måler hele 144x88cm.

Dette basketballstativet kan justeres i høyden fra 230cm til 305cm.

Her får du verdi for pengene og en fin stor plate, men ikke dunkekurv.

fra 3800 kr
Gorilla Basketball Hoop

Profesjonell basketballstativ til nedgraving.

Dette basketballstativet har plate i full størrelse og dunkekurv.

Best i test til du som vil have en autentisk basketballkurv til basketballspilleren.

fra 19900 kr
Sånn har vi utført testen

Jeg har spilt basketball siden jeg var 10 år. Mange timer er brukt på kurven hjemme, i klubben og på basketbaner rundt omkring. Derfor vil jeg med all ydmykhet våge å påstå at jeg har mer forstand på basketkurver enn tilfeldige ¨forbrukersider¨ på nettet.

Det har skjedd utrolig mye med basketkurver og stativer siden jeg var barn. Kvaliteten har økt enormt og tilsvarende har prisen falt. I dag kan man få et justerbart basketstativ med dunkekurv for 2000-3000kr. Det er veldig billig når man tenker på hvor mye man får for pengene.

En basketkurv er ikke bare et stykke leketøy, men et nødvendig redskap for barn og unge som drømmer om å bli profesjonelle i NBA. 

Hvis man skal være veldig god til basket, så skal man skyte mange skudd. Det kan du kun gjøre hvis du har en basketkurv i nærheten. De er det dessverre ikke så mange av som det er fotballbaner. Men med et justerbart basketballstativ så får du en kurv i offisiell høyde med en plate som gir riktig oppspring.

I denne artikkelen har jeg vært nettet gjennom for å finne de beste basketkurver til forskjellig behov. Jeg har funnet basketkurver til hobby og hygge spill og basketkurver som skal brukes i fritidsklubben eller til den helt seriøse spiller.

Hvilken basketkurv skal du kjøpe?

3 ting du skal vite før du kjøper en basketballkurv
Flyttbart basketballstativ
Basketstativ til nedgravning
Basketballstativ til jorden

For at du skal kunne kjøpe den helt riktige basketkurv så er det viktig å kjenne til forskjellen på de forskjellige typer kurver og stativ. Kjøper du feil så kan dette føre til ødelagt kurv og dårlige minner. Her får du en kort guide til kjøp av basketkurv. Vil du vite mer så følg linkene under for en detaljert gjennomgang.

Skal det være et flyttbart basketstativ, fast basketstativ eller en basketkurv med plate?

Flyttbare basketstativ er veldig populære akkurat nå. Her får man et stativ med kurv og plate som kan flyttes vekk hvis man ønsker det. Stativene får du i en rekke forskjellige modeller og størrelser som til de mindre barna, men også i nesten full størrelse til den seriøse spiller. Helt perfekt til villaveien.

Fast basketstativ til nedgraving. Skal dere ha et basketstativ som skal brukes av kvartalets barn eller kanskje fritidsklubben, så kan det være verdt å se etter et basketstativ som kan graves ned. Her får dere mer stabilitet.

Basketkurv med plate er en god mulighet hvis du har en garasje eller lignende som du kan henge platen opp på. Det er en billigere løsning men du kan fortsatt ha en realistisk kurv og plate.

Flyttbart basketballstativ

Flytbar basketball stander

Et flyttbart basketstativ passer perfekt til villaveien eller garasjen.

Et flyttbart basketballstativ er det smarte og morsomme valg til villaveien.

Flyttbare basketballstativ er klart de mest populære basketkurvene – og med god grund. De kan flyttes etter behov, du får dem i mange forskjellige størrelser og det er bare en veldig god verdi for pengene. Det er skjedd mye det siste årtiet. Nå kan du få et virkelig proff basketballstativ med en stor plate og dunke kurv for bare 1000-2000 kr. Hvis den skal være ekstra god så får man de får 2500-3000 kr, en basketkurv med stor plate og i solid tykt stål.

Et flyttbart basketstativ passer perfekt til villaveien eller garasjen, men kan også brukes til klubben eller fritidssenteret. Faktisk så blir flyttbare stativ brukt til streetbasket konkurranser i dag, så det er langt fra bare noe man bruker på villaveien.

Det flyttbare stativ har en base som skal fylles med sand (eller vann) og så står denne stabilt. Det sier seg selv at jo mer sand du fyller i desto mer stabilt står den plantet på bakken. Basen kan være formet sånn at den sender ballen tilbake til den som skyter. Det er super smart når man står å trener og skyter alene.

De fleste plater til basketball stativene er laget i Polyetylen plast eller det hardere Polykarbonat plast. Enkelte modeller har plate laget av Akryl som gir et mer naturlig oppspring. De fleste har plast som er helt fint.

Basketballstativ med stor plate og dunkekurv

Disse basketballstativ har både stor plate og dunkekurv og er våres anbefalte kjøp

Pure Hoop Premium

Basketballstativ med stor plate og kurv. Platen måler hele 144x88cm.

Her får du verdi for pengene og en fin stor plate, men ikke dunkekurv.

fra 3800 kr

inSPORTline Cleveland

Basketballstativ med dunkekurv. Platen måler 127x80cm. 

Flott basketballstativ med dunkekurv hvor det går an å dunke, men ikke henge.

fra 7990 kr

Insportline Chiacho

Basketballstativ med dunkekurv.

Dette basketballstativet har en plate på hele 144x88cm og har dunkekurv hvor det går an å dunke, men ikke henge.

fra 9900 kr

EXIT Polestar

Basketballstativ med dunkekurv.

Dette basketballstativet har en plate på hele 110x58cm og har dunkekurv hvor det går an å dunke, men ikke henge.

fra 6000 kr
Basketballstativ fra Spalding

Det amerikanske merket Spalding er offisiell leverandør til verdens beste basketball liga NBA. Spalding er kanskje mest kjent i Norge for ballene, men de lager også basketkurver og basketballstativ av veldig høy kvalitet som ser veldig profesjonelle ut.

Hvis du vil være sikker på å kjøpe kvalitet, så er Spalding er godt valg. Hos Spalding får du blant annet en plate av Akryl som gir et bedre oppspring når ballen treffer kurven. Du får også de beste dunkekurvene fra Spalding.

Basketplate med kurv

Har du ikke plass til et basketballstativ og har en garasje, så kan en basketkurv på plate være en god løsning. Her kjøper du en plate og kurv sammen eller hver for seg. Kurven og platen kan så monteres på f. eks. garasjen med et beslag.

Det kan virke fint, men du skal være oppmerksom på at det kan gi problemer med plass under kurven. Det er ikke den beste opplevelsen å banke inn i garasjen eller veggen etter du har lagt et layup. Det er derfor bedre å sette platen på et stativ som får platen vekk fra veggen.

Basketstativ til nedgraving

Hvis du skal lage en mer permanent basketbane til f. eks. et fritidshjem, så er den beste løsningen ofte å grave et basketballstativ ned. Her støpes stativet fast i betong og dekkes med jord. Det gir det mest stabile basketballstativ som tåler at man dunker og henger i kurven. Så lenge man har en kurv og plate som kan tåle det. Det er særlig hvis man skal ha en plate i full størrelse at det kan være nødvendig med et mer robust system.

I denne kategori er det merkene Spalding og Lifetime som dominerer. De billigste løsningene får man helt ned til 3000 kr, men det er nok en god grunn til å være skeptiske til den pris. Et ordentlig ¨profesjonelt¨ setup koster nærmere 10.000 – 20.000 kr. Det er verdt å merke seg at til denne prisen så får man profesjonelt flyttbare basketballstativ. For ca 10.000 kr kan man f. eks. få Spalding Platinum flyttbart basketballstativ, men det har dog ikke de offisielle mål.

Basketplate mål og materialer

Hvor højt skal en basketkurv hænge?

En standard basketball kurv for voksne er placeret 305cm over jorden og 265cm for børn (‘mini’). Derfor kan det være en god ide at have en kurv der kan indstilles i højden.

De fleste unge spillere liker å sette kurven ned en gang i mellom så man kan dunke. Men det skal samtidig også være mulig å spille på den korrekte voksne høyde. Voksen i dette tilfellet er junior, som begynner ved 13 år. Her er et flyttbart basketballstativ en stor fordel i forhold til en plate med kurv som kun har en høyde.

I avsnittet i starten så skrev jeg at du burde skaffe deg en så stor basketplate som mulig.

Hvorfor det? Jo, fordi plateskudd er en veldig viktig del av basketball. Det er mange av spillerne i NBA som har gjort karriere ved å treffe plateskudd. Tenkt på Spurs legenden Tim Duncan. Du kan absolutt spille og ha det morsomt med en liten plate, men hvis det skal være litt seriøst så skal det være en ordentlig plate.

En offisiell basketplate måler som sagt 180 cm x 105 cm og er rektangulær. Det er veldig få, hvis noen, av de flyttbare basketstativene som har en så stor plate. Det stiller så spørsmålet? Hva skal man gå etter hvis man ikke kan få full størrelse på platen?

Jeg anbefaler at du går etter å kjøpe en rektangulær/firkantet plate i et ordentlig materiale. En rektangulær eller firkantet plate er mer realistisk i forhold til de ofte halvrunde plater du ser på mange basketstativer. Det er ikke sagt at de ikke kan brukes. Hvis det ikke er plass til mer, så må det jo bare være sånn.

Materialer

Materiale er en annen viktig overveielse. Det materiale som brukes gir forskjellig ¨rebound¨  når ballen treffer platen. Det er en flat følelse når ballen treffer platen og bare faller flatt på bakken. Realistisk er det absolutt ikke. Materialet spiller også en stor rolle i forhold til holdbarhet og bruddstyrke, som er viktig hvis du skal ha en dunkekurv.

Fiberglass

En moderne basketplate er laget av fiberglass som er gjennomsiktig, lett og veldig sterkt. Fiberglass brukes i profesjonell basketball. Det er også det dyreste materiale og brukes sjeldent i modellene til private.

Plexiglass/Akryl

Akryl er en god og holdbar plate som gir en naturlig rebound og som kan tåle at man dunker på en dunkekurv. Det beste man typisk kan få til privat bruk. Det er mer porøst enn f.eks polykarbonat, men fortsatt veldig holdbart. 

Polyetylen og Polykarbonat

Polyetylen er en hard plasttype som ofte brukes i basketkurver. Polycarbonat er også en plasttype som er ofte brukt og som er hardere enn polyetylen. Begge kan være gjennomsiktige. Polykarbonat er veldig hardført og derfor velegnet til vind og vær.

Grafitt og plast

De billigste basketplater er laget av smeltet hardt plast. Det er også den dårligste type materiale til baksetplate. Først og fremst er plast ikke et materiale som gir en ordenltig rebound. Ballen faller flatt ned når den treffer platen. Materialet er også veldig porøst og går lett i stykker. Du kan ikke dunke på en plate av plast. Grafitt og plast kan være ok til mindre barn, men for større barn som kan dunke så er ikke dette en god ide.

Tre og stål

Gode gammeldagse treplater finnes fortsatt enkelte steder i landet. Mange er nok vokst opp med en treplate i gymsalen. Tre er da også et glimrende materiale. Det er holdbart, sterkt og gir et godt oppspring til ballen. Det er dog ikke så mange plater igjen av tre. Det skyldes nok at tre er et tungt materiale som med tiden begynner å råtne. Det er nok også blitt dyrere å lage.

Derfor er nå stål blitt en erstatning til tre på mange basketbaner rundt omkring. Man lager platen i et tett mønster, ikke massivt, men med hull i så man sparer på materialet. Det er et ok materiale i forhold til rebound, men etter min mening underlegent i forhold til tre. Den store fordel er selvfølgelig at det ikke kan gå i stykker og kan holde i 100 år. Jeg syns det er et litt irriterende materiale som fjerner noe av sjarmen.

Er du selv god med hendene kan du altså velge å lage en plate selv. Enten i tre eller i stål. Du kan lese mer om hvordan du gjør det under avsnittet ¨DIY basketkurv og plate¨  

Basketkurve og dunkekurve

Min første basketkurv var en fin kurv som satt på en plate av grafitt. Vi spilte på den hver dag i flere år helt til en kamerat kom forbi, dunket og hang i et halvt sekund. Så var kurven bøyd og platen knakk.

En basketkurv måler 45 cm i diameter og det måler alle kurver du kjøper, men ut over det er det store forskjeller. Gå etter en så tykk kurv som mulig og vurder om du skal kjøpe en dunkekurv. Jeg anbefaler helt sikkert i å investere de ekstra hundre kroner i en dunkekurv. Det gir spillet en ekstra dimensjon og vil helst sikkert være noe som blir satt pris på.

De billigste kurvene på markedet er ikke beregnet til dunk. De har altså ingen fjær som kan ta imot. det betyr også at de vil bli ødelagt av et dunk.

3 slags basketballkurver
Alminnelig kurv - IKKE til dunk
Dunkekurv med fjær - kan dunke, men ikke henge
Proff dunkekurv - kan dunke og henge i kurven

Når det gjelder dunkekurver så er det flere forskjellige typer. Alle dunkekurvene bruker fjær til å ta trykket på selve kurven. På en dunkekurv til private så er det typisk en fjær som kan sees, på dunkekurver til konkurransebruk så er det typisk en skjult fjær (se tegning). Ofte kan man for et par hundre kroner mer kjøpe en fjær som kan endre kurven til en dunkekurv. Obs! En dunkekurv er til dunk, men ikke til å henge i. Skal man henge i kurven, skal man kjøpe en profesjonell kurv.

Erik fra Fitfact.no
Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general