Beste diett – Finn en diett som fungerer for deg

Hvilken diett passer for meg? Ta testen!

På denne siden har vi samlet 25 av de mest populære diettene akkurat nå. Ta testen og finn ut hvilket kosthold som passer for deg. Bruk filterfunksjonen til venstre for å velge det som er viktigst for deg.

Riktig kosthold er det du kan følge .. og fortsett å følge. Vi vet alle hvordan man starter en diett og følger reglene de første ukene, men så blir det vanskelig.

Det er lettere å følge en diett hvis du ikke må gi opp for mye av det du liker.

Det er stor forskjell på kosthold og enda større forskjell på hva du og jeg liker og ikke liker.

Noen har det greit med å faste en dag i uken, andre klarer seg ikke uten rundstykker og wienerbrød. Derfor er det ikke bra å velge et kosthold som vil at du skal gjøre noe du bare ikke vil.

Diett type
Flere valg
Spesielle hensyn

Ordliste for dietter

Er du i tvil om hva alternativene i menyen betyr? Her får du en forklaring på dem.

Lavkarbo

Low carb er engelsk og betyr “lavkarbohydrat”. Den dekker en rekke dietter som utmerker seg ved at du ikke må spise veldig mye karbohydrater på dietten.

Hensikten er at kroppen skal begynne å brenne fett som energi, i stedet for glukose, slik kroppen vanligvis gjør. Dette er smart, for da bruker kroppen raskere opp fettet du har lagret.

Den prosessen kalles ketogen tilpasning, eller bare «keto», som også er navnet på en populær diett.

Lavkarbodietter er både elsket og hatet. Mange tror det er helt umulig å klare seg uten brød, pasta og ris, mens andre tror det er den eneste dietten som bare fungerer for dem.

I noen dietter, som LCHF-dietten, øker man fettet, godt med smør for å si det sånn.

Lite fett

På lite fett dietter er man oppmerksom på å begrense fettet i maten.

Det er mye energi og mange kalorier i fett. Er du i tvil, sjekk baksiden av kremfløten og smøret.

Så det er fornuftig å skru ned fettet i maten, spesielt hvis du er vant til å spise mye hurtigmat og klassisk husmannskost.

Slanking med fokus på å begrense fett tillater på sin side andre typer matvarer som mange synes er vanskelige å klare seg uten, som karbohydrater som brød, pasta og ris.

Høyt protein

Den populære Dukan-dietten er et godt eksempel på en diett som prioriterer å spise mye protein mens du er på diett.

Protein er næringsstoffet som musklene trenger og derfor gir det god mening å få i seg nok protein dersom du allerede har et kaloriunderskudd. Ellers risikerer du at musklene forsvinner like fort som fettet på magen.

Likevel er høyproteindietter ofte kontroversielle. Det er ingen enighet om hvor mye protein du trenger. De fleste eksperter mener at du trenger mindre protein enn de fleste bruker på en dag.

Et kosthold som har et høyt proteininnhold kan være en god idé for deg som trener.

Balansert

Hvis en diett har kostholdsanbefalinger som kombinerer fett, karbohydrater og protein i balanserte mengder, så kalles det … ja, balansert.

Det kan for eksempel være en diett som Sense, hvor du må spise alle typer kosthold.

Hensikten er å få i seg de nødvendige næringsstoffene gjennom et sunt variert kosthold. Når du får i deg nok næringsstoffer og vitaminer, bør du ikke føle deg så sulten og du bør ha mindre lyst.

For mange er et balansert kosthold lettere å følge, men det kan også være ulemper. Ikke minst er det nødvendig å ha en form for kontroll over hvor mange kalorier man spiser. Så du må enten telle kalorier eller følge andre regler.

Telle kalorier eller ikke

En av de mest effektive måtene å gå ned i vekt på er å telle kaloriene i maten du spiser. Det er veldig enkelt. Hvis du spiser mindre enn du forbrenner, vil du gå ned i vekt.

Men det er nok også noe av det mest irriterende å gjøre når du skal veie hver bit du tar og beregne kalorier.

Effektivt, men veldig stressende.

Derfor har dietter som gjør unna kaloritellingen forståelig nok blitt populære.

Det er massevis av dietter som på forskjellige måter har prøvd å løse problemet med å måtte telle kalorier.

Lavkarbodietter som Keto og LCHF markedsfører mye på å ikke telle kalorier. Ifølge supporterne er det nesten umulig å spise for mange kalorier hvis man bare ikke spiser karbohydrater.

En annen diett som er populær og som ikke krever at du teller kalorier er Sense-dietten. Denne danske dietten bruker i stedet for håndfuller som måleenhet. En håndfull karbohydrater, en håndfull grønt, en håndfull protein og så litt fett.

Faste eller ikke

Fasting, dvs. å gå i mange timer uten å spise, har virkelig blitt en hit de siste årene med slanking som 5:2-dietten og intermittent fasting.

Her er tanken at man ved å faste får en lang rekke positive helseeffekter i tillegg til å gå ned i vekt.

På den annen side kan du vanligvis spise resten av tiden. Det kan være fristende for de som ikke vil klare seg uten den gode maten til daglig, men som så godt tåler en hel dag med få kalorier.

Det finnes flere typer fastekurer. Noen kurer, som 5:2-kuren, deler dagene inn i fastedager og vanlige dager. Når du har en fastedag, spiser du svært få kalorier. Under 1000 kalorier. De andre dagene kan du da spise som vanlig. Andre fastende dietter bruker såkalt intermittent fasting, hvor man faster 16 timer hver dag og deretter kun spiser i en periode på 8 timer.

Faste er uansett en metode som er veldig effektiv, men også noe som deler vannene.

Tags:

Erik fra Fitfact.no
Fitfact.no
Logo
Enable registration in settings - general